Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűn Aleppó bombázása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 22. 16:30

Háborús bűncselekménnyel ér fel az észak-szíriai Aleppó ostroma és bombázása, amely számos polgári áldozatot követel – jelentette ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Zeid Raad al-Husszein videokapcsolaton keresztül szólalt fel a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának ülésén. Aleppót „mészárszéknek" nevezte, és ismételten arra szólította fel a nagyhatalmakat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és utalják Szíria ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé.

„Mindannyiunkat kísérteni fog a nemzetközi közösség kollektív tétlensége, hogy megvédje a civileket és megakadályozza a vérontást" – jelentette ki Husszein.

Eközben szerte a világon számos templom csatlakozott annak a helsinki lutheránus közösségnek a példájához, amely úgy döntött, hogy naponta megkondítja harangjait az Aleppóért vívott csata polgári halálos áldozatainak emlékére.

A finn főváros kalliói evangélikus gyülekezete október 12-én – vagyis miután a tűzszünet lejártával fokozódni kezdett Aleppó felkelők uralta keleti részének bombázása – határozta el, hogy a gyászszertartásokhoz hasonlóan megkondítja a harangokat a szíriai városban dúló harcokban megölt civilekért.