Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús konfliktusra készülnek a svédek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. december 22. 10:58

Svédországnak javítania kell polgári védelmi képességét, és állampolgárainak fel kell készülniük arra, hogy egy héten át állami segítség nélkül boldoguljanak valamilyen rendkívüli esemény vagy komoly háborús konfliktus idején – közölte december 20-án a svéd parlament védelmi bizottságának elnöke.

„Egy háború hatalmas erőfeszítést igényel a polgári lakosságtól" – mondta Brjon von Sydow, a svéd parlament védelmi bizottságának elnöke. A bizottság feladata, hogy hosszú távú tanácsokat dolgozzon ki biztonság- és védelempolitikai kérdésekben. „Nem zárható ki egy Svédország elleni fegyveres támadás" – áll a polgári védelemről szóló, Peter Hultqvist védelmi miniszternek benyújtott jelentésben.

A bizottságban mind a nyolc parlamenti pártnak van képviselője.

A jelentés figyelmeztetett, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet megjósolhatatlan.

A konfliktus része lehet információtechnológiai támadás vagy hibrid háború is, amelynek következtében leáll a távközlés és az áramszolgáltatás.

Kulcsfontosságú a megfelelő hozzáférés az élelmiszerekhez, ivóvízhez, energiához és gyógyszerekhez – áll a jelentésben.

A totális védelem és ellenállás részeként mindenkinek be kell szereznie egyheti készletet alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből, hogy ne szoruljon állami segítségre – közölte Sydow.

A Svéd Polgári Védelmi Hivatal szerint a polgároknak arra kell felkészülniük, hogy 72 óra hosszat képesek legyenek magukról állami segítség nélkül gondoskodni. A javaslatok között szerepel, hogy be kell szerezni gyertyákat, meleg öltözéket, hálózsákot, fáklyát, víztároló edényeket és tartós élelmiszereket, konzerveket, rizst és tésztát.

Svédország, amely tagja az Európai Uniónak, de a NATO-nak nem, kijelentette, hogy nem marad tétlen, ha egy másik skandináv uniós tagállamban katasztrófa történik, vagy támadás éri, és hasonló bánásmódot vár el a maga számára is – közölte a bizottság.