Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadgyakorlatba kezdett az amerikai és a Fülöp-szigeteki hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 6. 8:46

Nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az amerikai és a Fülöp-szigeteki hadsereg a szigetország északi részén fekvő Luzon sziget térségében hétfőn, egy héttel Barack Obama amerikai elnök manilai látogatása után, amely alkalmával kétoldalú védelmi megállapodást írtak alá.

A két hétig tartó hadgyakorlaton háromezer Fülöp-szigeteki, valamint két és félezer amerikai katona vesz részt. Emmanuel Batista Fülöp-szigeteki vezérkari főnök elmondta, hogy a katonák a többi között a hajózási biztonság szavatolásával kapcsolatos feladatokat fognak gyakorolni a Dél-kínai-tengeren, s a hadgyakorlat a regionális katonai együttműködés javítását is szolgálja.

A mostani immár a harmincadik közös hadgyakorlata a két hadseregnek.

A szoros kétoldalú katonai együttműködés az 1951-es védelmi megállapodással kezdődött. A hidegháború idején a szigetországban volt a két legnagyobb térségbeli amerikai támaszpont, de 1991-ben a manilai szenátus a bezárásukról döntött.

Egy héttel ezelőtt Manilában tárgyalt Barack Obama, és látogatása idején tíz évre szóló védelmi megállapodást írtak alá. A paktum értelmében az amerikai hadsereg ideiglenesen szárazföldi csapatokat, repülőgépeket és haditengerészeti egységeket állomásoztathat a délkelet-ázsiai ország bizonyos támaszpontjain.

A két katonai együttműködés megerősítését nem nézi jó szemmel Peking, amely vitában áll Manilával egyes dél-kínai-tengeri szigetek hovatartozása miatt.