Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hajlandóak tárgyalni a tálibok a békemegállapodásról?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 10. 17:25

Egyes vezető tálib személyiségek hajlandók tárgyalni egy átfogó afganisztáni békemegállapodásról, beleértve a hosszú távú amerikai katonai jelenlét fennmaradását is, de nem hajlandók elfogadni Hamid Karzai kormányát – értesült a The Guardian.

A londoni lap szeptember 10-ei, hétfői számában egy nemzeti, illetve nemzetközi biztonsági kérdésekkel foglalkozó brit kutatóintézetre, a Royal United Service Institute-ra (RUSI) hivatkozva arról számolt be, hogy a tálibok a rendezés részeként készek szakítani az al-Kaidával, és hajlandók tárgyalásokat kezdeni a lányok számára történő oktatásról.

A tálibok egy általános rendezés keretében hajlandók tárgyalni a fegyverszünetről, továbbá az afganisztáni politikai hatalom megosztásáról – idézte a The Guardian a brit kutatóintézet jelentését.

A jelentés – amely a Megbékélés tálib perspektívái címet viseli – meg nem nevezett tálib személyiségekkel készült interjúkon alapult, közülük kettő a korábbi tálib kormány minisztere volt, és ma is közel áll a jelenlegi tálib vezetés legbelsőbb köréhez.

Az egyik interjúalany – akit a tálibok egyik alapító tagjaként említettek – a többi között kijelentette: elfogadhatják az amerikaiak folytatódó terrorellenes hadműveleteit az al-Kaida ellen mindaddig, amíg az amerikai bázisokat nem használják más országok elleni támadásokra, illetve az afganisztáni politikába történő beavatkozásra.

A beszámolóból kiderült, hogy a tálibok nézete szerint a fegyverszünet semmilyen formában sem nem utalhat egy esetleges megadásra és erős iszlám indokokkal kell rendelkeznie.

CímkékAfganisztán