Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hanoi üdvözöli, hogy Washington feloldaná a Vietnamba irányuló fegyvereladások tilalmát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 26. 21:38

Hanoi üdvözöli, hogy az Egyesült Államok fontolóra vette a Vietnamba irányuló fegyvereladások tilalmának feloldását – közölte szeptember 25-én, csütörtökön a délkelet-ázsiai ország külügyminisztériumának szóvivője, majdnem negyven évvel a vietnami háború befejeződése után.

Le Hai Binh külügyi szóvivő csütörtökön azt mondta, hogy Vietnam minden olyan intézkedést üdvözöl, amely a regionális béke, stabilitás és együttműködés érdekében elősegíti a két ország közötti átfogó partnerséget.

Egy nappal korábban Pham Binh Minh vietnami miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter azt mondta, majdnem húsz éve annak, hogy Washington és Hanoi normalizálta a két ország viszonyát, így a tilalom fenntartása „természetellenes".

A fegyverembargót azután vezette be Washington Vietnammal szemben, hogy a kommunista Észak-Vietnam 1975-ben elfoglalta Saigont, az egykori Dél-Vietnam fővárosát, és ezzel befejeződött a vietnami háború, amelybe az Egyesült Államok is beavatkozott – oroszlánrészt vállalva -, de hatalmas anyagi és emberveszteség árán sem tudta a küzdelmet a dél-vietnamiak győzelmével befejezni.

z utóbbi időben közeledés tapasztalható Washington és Hanoi között. Pham Binh Minh október elsején az Egyesült Államokba látogat, ahol fogadja őt John Kerry amerikai külügyminiszter.