Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nők a rutén légiókban

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 26. 20:35

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszavában olvashatjuk, hogy a rutén légiókban igen sok asszony és leány van, akik a „hadvezetőségtől engedélyt kaptak, hogy a csatákban részt vegyenek." Az újság hozzáteszi: az engedély ahhoz van kötve, hogy kötelező nekik férfiruhát viselni.

A lap beszámol arról is, hogy a tengeren is elkezdődtek a harcok, ahol a legnagyobb veszélyt az aknák jelentik.

„Ötvenezer hindu a francia csatatéren." – olvasható a Népszavában. A cikkből megtudhatjuk, hogy „szeptember első hetében indultak Bombayből és Marseille-ben szálltak partra. A mintegy ötvenezer főből álló csapatot tizennégy vonat szállította. A vasuti állomásokon a hinduk angol és francia zászlókat lobogtattak(…)"

A Pesti Napló ír a szerb hadsereg megsemmisülése előtti állapotáról is. Nisben a folytonos vereségek nyomán nagy a megdöbbenés. A szerb offenzíva kudarcot vallott. A szerb hadsereg felbomlott és a nép minden reményt feladott. „A szerb nagyzási mánia belefulladt abba a vértengerbe, amelybe a monarkia seregei süllyesztették Szerbiát."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595979627
Címkéklapszemle