Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcok egy állítólagos szír vegyifegyver-létesítménynél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 29. 16:50

Harcok robbantak ki április 28-án, vasárnap Damaszkuszban, egy a szíriai vegyifegyver-programmal összefüggésbe hozott létesítmény közelében – közölték ellenzéki források a szíriai fővárosból.

Az összecsapás a Kásziun hegy lábánál, Damaszkusz északi Barzeh negyedében zajlott, miközben a Bassár-el Aszad elnökhöz hű erők harmadik napja folytatták offenzívájukat, hogy kiszorítsák a fegyveres lázadókat a főváros több fontos negyedéből.

A közlés szerint a lázadók nem rendelkeznek kellő tűzerővel ahhoz, hogy behatoljanak a nagy erőkkel védett tudományos kutatóközpontba, ahonnan a kormányerők rendszeresen tűz alá veszik a városnegyedet.

Az amerikai kormány a múlt héten azt közölte, hogy a szíriai kormányerők valószínűleg mérges gázt vetettek be a lázadókkal szemben. Az értesülésre reagálva a szenátus több tagja is nyomást gyakorolt Barack Obama elnökre annak érdekében, hogy az Egyesült Államok nyújtson erőteljesebb támogatást a szíriai lázadóknak.

John McCain republikánus szenátor vasárnap azt mondta, a nemzetközi közösség katonáinak készen kell állniuk egy esetleges szíriai behatolásra, annak érdekében, hogy ne kerülhessen vegyi fegyver az iszlamisták kezébe. Lindsey Graham szenátor pedig a hadsereg légi erejének semlegesítését szorgalmazta, úgy vélve, hogy az „igen gyorsan megfordíthatná a harcok menetét".

A több mint két éve tartó szíriai konfliktusban már több mint 70 ezren vesztették életüket. A Fehér Ház csütörtökön azt közölte: a harcokban a Bassár el-Aszad vezette kormány valószínűleg kis mennyiségben vetett be vegyi fegyvereket. Damaszkusz tagadta ezt az állítást.