Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Használt katonai járműveket kap Szlovénia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 11. 10:26

Szlovénia hét használt amerikai páncélozott harcjárművet kap jövőre az Egyesült Államoktól – jelentette be a szlovén állami televízió. A katonai járműveket az amerikaiak Afganisztánban használták az elmúlt négy évben.

Az Egyesült Államok hadserege a járműveket nem szállítja haza, hanem ingyen és bérmentve felajánlotta szövetségeseinek, Szlovénia pedig elfogadta – hangzott el a televízióban.
Egy szlovén katonai szaklap szerint a páncélozott harcjárműveket, amelyeket kifejezetten aknák és alkalmi robbanófegyverek elleni védekezésül fejlesztettek ki, annyira speciálisak és nehezek, hogy Szlovéniában, hegyvidéki terepen, nehezen lehet majd használni.

A használt járművek értékét 1,6 millió euróra becsülik. Miután behozzák őket Szlovéniába, a hadseregnek áfát kell fizetnie utánuk, amely a szállítási költségekkel együtt körülbelül 700 ezer euróra rúg majd.
A szlovénok 2004 óta harcolnak Afganisztánban a NATO vezetésű nemzetközi biztonsági erő tagjaiként (ISAF). Szlovénia utoljára két évvel ezelőtt kapott támogatást az Egyesült Államok hadseregétől, 1,2 millió amerikai dollár értékben felszerelést és képzést. Ez év végén befejeződik az ISAF küldetése Afganisztánban, és azt kiképző-tanácsadó misszió váltja fel.