Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Havazás Szerbiában: a katonaságot is bevonták a mentésbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 2. 9:35

A katonaságot is bevonták a hóban rekedt autósok mentésébe Szerbiában, miután január 31-én, péntek késő délutánra számos helyen több méter magas hótorlaszok alakultak ki az utakon.

A Vajdaság déli részén fekvő Nagybecskereket Belgráddal összekötő úton a viharos szél által emelt többméteres hótorlaszok miatt már csütörtök este leállt a forgalom, így többen az utakon töltötték az éjszakát, és mentésüket a hatóságok csak péntek délután tudták megkezdeni. A rendőrség rendkívüli helyzetekkel megbízott osztályának jelentése szerint a szóban forgó térségből 84 embert katonai helikopterekkel szállítottak a közeli kórházba. A Belgrád felé vezető út továbbra is járhatatlan.

Jovan Krivokapic, a védelmi minisztérium szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a katonaság egyik harckocsiját is bevetették a Szabadka és Topolya közötti úton, ott ugyanis egy nyerges vontató borult fel a hóbuckák miatt.

Az erős szél és a hóátfúvások a szerémségi rész kivételével egész Vajdaságban nehezítik a közlekedést. A rendőrség arra szólította fel a lakosságot, hogy ha tehetik, maradjanak otthon.

Az orkánerejű szél miatt áramkimaradások is voltak a nap folyamán a Bánság területén. A széllökések ereje az óránkénti 100 kilométeres sebességet is elérte – nyilatkozták az illetékesek.

Az Újvidék és Szabadka közötti autópálya egyes szakaszai csak egyetlen sávban járhatók, az utat folyamatosan takarítják, néhol azonban 1-2 méter magas hótorlaszok is kialakultak – tájékoztatott a szabadkai Pannon RTV. Észak-Bácskában több utat is lezártak ideiglenesen. A Szabadkáról Belgrád felé vezető autópályán több helyen elakadt tehergépkocsik akadályozzák a forgalmat.

A közlekedési miniszter intézkedései értelmében Magyarország és Románia felől nem léphetnek be Szerbia területére a tehergépjárművek, illetve bizonyos útszakaszokon a belső kamionforgalom is szünetel. A Dunán leállították a hajóforgalmat. Az intézkedések visszavonásig érvényesek, ami az előrejelzések szerint hétfő előtt nem valószínű.