Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szembe kell nézni a múlttal

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. február 2. 8:18

Hatalmas és pótolhatatlan űr maradt az elesett honvédek és az elhurcolt ártatlanok helyén – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter február elsején, Siklóson, a második világháború áldozataira és a malenkij robotra elhurcoltakra emlékező kegyeleti ünnepségen.

A siklósi római katolikus templomban tartott megemlékezésen Hende Csaba kiemelte: Magyarország nem a nemzeti érdekeinek védelmében üzent hadat és lépett be a második világháborúba; sokkal inkább „olyan kényszerpályák szorításában, amelyeknek nem tudott; vagy nem akart ellenállni."

1595966477

Hende Csaba szerint a kommunizmus és a nemzeti szocializmus közös ismérve a keresztény értékrend üldözése volt

„Amikor honvédeink elindultak a Donhoz, még nem látszott a maga teljességében, hogy egy lehetetlen vállalkozásra indultak. Menet közben kiderült, hogy a 2. magyar hadseregnek az ígéretekkel ellentétben, alkalmatlan eszközökkel, fegyverekkel és utánpótlás híján kellett volna elvégezniük a feladatukat. Mit tehet ilyenkor egy katona? Mindenek előtt teljesíti a parancsot, teljesíti a kötelességét. A magyar honvédek pedig ilyen körülmények között is megállták a helyüket" – fogalmazott a tárcavezető.

A malenkij robottal kapcsolatban a miniszter kiemelte: a Szovjetuniónak „rabszolgákra volt szüksége, hatalmas emberveszteségeinek pótlására."

„A szocializmus diktatúrája idehaza az élet minden területére kiterjedő totális hatalmat épített ki. Ennek legfontosabb terepe az elhallgatás és a hazugság voltak. Az elhurcoltakra nem volt szabad emlékezni. Pedig csak akkor van jövőnk, ha a múltunkkal szembenézünk, de nemcsak annak dicsőséges, hanem a keserű oldalával is, nemcsak a szenvedésünkkel, hanem saját bűneinkkel is. Siklós sokáig magában őrizte a málenkij robotra hurcoltak titkát és nem állhattak össze nemzeti emlékezetté, egészen az első ilyen megemlékezésig, amit tizennyolc évvel ezelőtt tartottak" – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

1595966477

Miniszteri főhajtás a siklósi hősök emlékművénél


Tiffán Zsolt, a Baranya megyei közgyűlés elnöke szerint a fiataloknak meg kell tanítani a „magyar történelem fájdalmas, sötét korszakainak szenvedéstörténetét", mégpedig azért, hogy – mint fogalmazott – soha többé ne fordulhasson elő az emberek származási, faji, vallási, vagy egyéb alapon történő üldözése, elhurcolása, meggyilkolása.
"Emlékezet és emlékezés nélkül nincs magyar nemzet" – szögezte le a közgyűlés elnöke.

A kegyeleti megemlékezést követően Hende Csaba koszorút helyezett el a hősök emlékművénél.

Hazánk területéről 1862 helységből, összesen 130 898 személyt hurcoltak el málenkij robotra, de mint ahogyan a honvédelmi miniszter emlékeztetett rá: a Szovjetunióban történt első összeírás előtt, út közben az éhezés, a hideg és az embertelen bánásmód következtében már nagyon sokan meghaltak.

Fotó: a szerző felvételei