Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tucatnyi katonával végeztek Jemenben feltételezett al-Kaida-tagok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 1. 21:09

Feltételezett al-Kaida-tagok 15 katonával végeztek január 31-én, péntek délután Jemen délkeleti részén, ahol megtámadták a hadsereg egyik ellenőrző pontját – közölte egy biztonsági illetékes.

„Ismeretlen fegyveresek, gyaníthatóan az al-Kaida (nemzetközi terrorszervezet) harcosai, megtámadták Sibám település közelében a hadsereg egyik állását. Az incidensben 15 egyenruhás vesztette életét, míg több társuk megsebesült" – mondta a névtelenül nyilatkozó tisztségviselő. A katonák éppen ebédeltek, amikor – szemtanúk elmondása szerint – 3-4 fegyveres tüzet nyitott rájuk.

A hadsereg másik illetékese azt mondta, hogy a támadók oldalán is volt veszteség.

A tájékoztatás szerint az al-Kaida a Hadramaut tartományban uralkodó feszültséget kihasználva vitte véghez „ezt az aljas támadást".

A Sibámot is magában foglaló és a szerény jemeni kőolajtermelés központjának számító vidéken december 20. óta tartanak a hatóságok elleni tiltakozó megmozdulások, amelyek amiatt kezdődtek, hogy a hadsereg megölt egy helyi törzsi vezetőt.

Az al-Kaida az arab-félszigeti ország déli és délkeleti felén rendszeresen intéz támadásokat a hadsereg, a titkosszolgálat és más biztonsági szervek tagjai ellen. Csak az utóbbi néhány hónapban többtucatnyi áldozatot követeltek a terroristák rajtaütései Jemenben.

A nemzetközi terrorszervezet helyi ága, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) a legkomolyabb stratégiai fenyegetést jelenti a jemeni kormány és a szomszédos Szaúd-Arábia számára.