Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves harcok Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 13. 13:13

Heves összecsapások zajlottak le az elmúlt napokban a szíriai Latakia tartományban a kormányerők és a rezsim ellen lázadó fegyveresek között, s a harcok legalább ötven emberéletet követeltek – jelentette március 12-én, csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A térségben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szoros kapcsolatban álló ellenzéki csoportok tevékenykednek. A leghevesebb összecsapások egy magaslat térségében, Durin helységnél folytak. Ezt a falut sokáig a felkelők tartották ellenőrzésük alatt, de a kormányerők a múlt héten visszafoglalták. Ezt követően az al-Kaida szíriai ágának tartott an-Nuszra Front ellentámadást indított, és részben visszafoglalta a települést.

A londoni székhelyű, kiterjedt szíriai információs hálózattal rendelkező OSDH közlése szerint a harcok folytatódnak, mert a stratégiai szempontból kulcsfontosságú dombtetőt még mindig a kormányerők ellenőrzik.

A Földközi-tenger mentén fekvő Latakiában, a Bassár el-Aszad szíriai elnököt is tagjai között tudó alavita kisebbség szűkebb hazájában a Dzsebel-el-Akrad hegység az ellenzékiek fő bázisa. Ez az egyik fő színhelye a négy éve zajló szíriai belháborúnak, amelyben az OSDH számításai szerint már több mint 210 ezren haltak meg.

Az emigráns megfigyelőközpont beszámolója szerint a hét közepén folytatódtak a harcok az észak-szíriai Aleppónál is. A kormányhadsereg igyekszik a nagyváros ellenzékiek ellenőrizte részét elvágni a külvilágtól, ugyanakkor a legutóbbi harcok nyomán az ellenzékiek tudtak területet foglalni a város északi körzetében.