Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is megemlékeztek nemzeti ünnepünkről

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 13. 13:41

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Magyar Honvédség alakulatainál és katonai szervezeteinél is rendeztek megemlékezéseket. Összeállításunkban az e rendezvényekről készített tudósításokat gyűjtöttük egy csokorba. (Cikkünk folyamatosan frissül! Frissítve: március 16-án, 14:40-kor. )

Kaposvár

Különleges helyszínen és vendégek társaságában ünnepelhette az 1848-49 évi forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (HKNYP) kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központjának állománya március 13-án, pénteken.

Horváth Jenő őrnagy, központparancsnok elképzelése az volt, hogy a központ állománya az együttműködő iskolákkal, intézményekkel közösen tartja a magyarság sorsfordulóiról történő megemlékezéseket. Hagyományteremtő célzattal az első eseményt Somogy megye 1849-es forradalmi kormánybiztosának, Noszlopy Gáspárnak nevét viselő Közgazdasági Szakközépiskola tantestületével és diákjaival közösen rendezték meg.

A választás nem véletlenül esett a „Noszlopyra", hiszen az intézmény tanulói rendszeres résztvevői katonai járőrversenyeknek, a központ által szervezett eseményeknek.

A HKNYP-vel kialakított együttműködésnek köszönhetően az iskola vendége volt a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubjának küldöttsége, valamint a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesületének díszbe öltözött tagjai is.

Trembeczki Csaba iskolaigazgató történelmi pillanatnak nevezte az ünnepséget, hiszen a vendégeknek köszönhetően az iskola névadójának leszármazottja, Nagyné Noszlopy Erzsébet is tiszteletét tette a rendezvényen.

Az ünnepség nyitányaként a szakközépiskola udvarán levő Noszlopy szobornál emlékeztek a megjelentek. A hagyományőrző somogyi huszárok díszőrsége mellett koszorút helyezett el az emlékműnél Nagyné Noszlopy Erzsébet, Pető László nyugállományú alezredes, a nyugállományú szervezet elnöke és Horváth Jenő őrnagy, valamint az iskola képviselői, tanulói.

A koszorúzást követően Mészáros Károly százados, érdekvédelmi részlegvezető emlékezett ünnepi beszédben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, középpontban a somogyi eseményekkel, Noszlopy Gáspár tevékenységével és a honvédség születésével. A rendezvényt az iskola dráma tagozatának ünnepi előadása zárta.

1595989508

Szöveg: Mészáros Károly százados
Fotó: Koncsek Barna főtörzsőrmester


* * *



MH Egészségügyi Központ

Az MH Egészségügyi Központ március 12-i ünnepi állománygyűlésén Kemény Krisztián, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történész levéltárosa előadásában a kor magyar katonai egészségügyéről, az önálló magyar katonai egészségügyi szolgálat kialakításáról, annak körülményeiről beszélt.

A rendezvényen Szabó István vezérőrnagy, a központ parancsnoka elismeréseket adott át és gratulált az elért eredményekhez.  Beszédében megemlékezett a forradalom és szabadságharc eseményeiről, amely során, még ha rövid időre is, de világraszóló diadalt aratott a magyar nemzet, s ezzel beírta nevét Európa történetébe. Az első független magyar haderővel tulajdonképpen a Magyar Honvédség is megszületett, s a harcok során tett orvosi és ápolói tevékenység vívmányai egyben a magyar katona-egészségügy bölcsőjét is jelentették.

1595989509

Szöveg és kép: MH Egészségügyi Központ



* * *



MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

A hagyományoknak megfelelően a győri alakulat katonái idén is ünnepi állománygyűlésen, valamint városi és megyei rendezvényeken emlékeztek az 1848−49-es forradalomra és szabadságharcra.
A március 13-án megrendezett állománygyűlésen Ferenczi Zsolt alezredes, a logisztikai zászlóalj parancsnoka ünnepi beszédében felelevenítette a március 15-i eseményeket. Kifejtette: ez az egyik legszentebb, legigazabb és legőszintébb ünnepünk, mert ez az ünnep tükrözi legjobban magyarságunk lényegét, a szabadságszeretetet. Az ünnepség végén elismeréseket is átadtak.

Az alakulat katonái a városi és a megyei önkormányzatok által rendezett megemlékezéseken − szombaton Agyagosszergényben, vasárnap pedig Győrben és Szombathelyen − tisztelegtek az 1848−49-es forradalom és szabadságharc eseményei és hősei emléke előtt. 
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat agyagosszergényi rendezvényén az ezred nevében Matyi Tibor alezredes, megbízott parancsnokhelyettes emlékezett. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának ünnepségén az alakulat képviseletében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes koszorúzott.

Az ünnepség a Szent István úton folytatódott, ahol a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred felsorakozott díszszázada fogadta Borkai Zsoltot, Győr Megyei Jogú Város polgármesterét és Bozsóki Attila alezredest. „A város büszke arra, hogy katonai alakulata van, egy olyan egysége, amire bármikor számíthat. Az elmúlt évek katasztrófái − legyen az hóhelyzet, árvíz vagy vörösiszap − megmutatták, hogy a győri ezred katonái azonnal bevethetőek, és maradéktalanul helytállnak, amint szükség van rájuk. Az ország légvédelmi rakétaoltalmazásáért felelős alakulat békeidőben rendszeres kiképzést folytat, képességeinek fejlesztése érdekében. E folyamat eredményességéről az idei évben a győri honvédek Csehországban, légvédelmirakéta-éleslövészeten adhatnak számot. Ehhez a szakmai kihíváshoz kívánok a város nevében sok sikert! És egyben biztosíthatom önöket, hogy Győr város önkormányzata továbbra is számít a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel való szoros együttműködésre" − mondta a polgármester.

Vasárnap a szombathelyi megemlékezésen vettek részt a győri alakulat katonái. A vasi megyeszékhelyen Kovács Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka tisztelgett a márciusi ifjak emléke előtt.

1595989509


Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados
Fotók: Sályi Gergő törzsőrmester


* * *



MH 25. Klapka György Lövészdandár

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái három helyszínen is megemlékeztek a márciusi hősökről, akik nem féltek akár az életüket is áldozni a szabadság eszméjéért. Március 13-án, pénteken a laktanyában egy ünnepi állománygyűlésen elevenítették fel az 1848-as eseményeket. Ünnepi beszédében Horváth Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka hangsúlyozta, hogy március 15. kiemelkedően fontos dátum Magyarország történelmében. „Eme nemzeti ünnepünk egyik legfontosabb üzenete az, hogy a belsőleg megtapasztalt hit cselekvésre indít, szabadságot ad, felszabadít. Hazánk és nemzetünk érdekében összefogva, együttes erővel, egymást segítve haladjunk továbbra is előre" − fogalmazott. Az ünnepségen elismeréseket is átadtak.

Ezt követően március 15-én délelőtt Tatán, délután pedig Tatabányán vettek részt ünnepségen a tatai alakulat katonái. A rendezvényeken Horváth Gábor dandártábornok, parancsnok, illetve Farkas Róbert főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa helyezték el az emlékezés koszorúit az alakulat nevében.

1595989509


Szöveg és kép: Petrovics Renáta


* * *



Veszprém

„Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei az ország hosszú távú értékei mentén cselekedtek, és nem foglalkoztak rövid távú, személyes érdekeikkel" − húzta alá beszédében a „királynék városában" települt katonai alakulatok közös, ünnepi állománygyűlésén Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora. (Képünkön)

Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka a magyar zászló és címer napja alkalmából (március 16-a) – az Országgyűlés vonatkozó határozata alapján idén első alkalommal − tartott megemlékezésében elmondta: a nemzeti lobogón a piros szín az erőt, a fehér a hűséget, a zöld pedig a reményt jelképezi.

Az állománygyűlésen Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, Szücs József ezredes, valamint Soós Gyula őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ parancsnoka elismeréseket adott át a kiválóan teljesítő katonáknak és közalkalmazottaknak.
Érdekesség, hogy a rendezvényen jelen volt Görgey Ákos, a Magyar Hagyományőr Világszövetség tagja, Görgey Artúr honvédtábornok leszármazottja is.

1595989510

Kép és szöveg: Szabó Péter Dániel


* * *



MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Debrecen.

Idén első alkalommal emlékeztek együtt az 1848−49-es forradalomra és szabadságharcra a Bocskai-dandár katonái, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei és tanárai a debreceni Kossuth-laktanyában.
„Felmerül a kérdés, március 15-ének milyen mondanivalója van a ma embere, a ma katonája számára. Azt gondolom, hogy ’48 legfőbb üzenete: a haza, becsület, bátorság, elkötelezettség, küzdelem, összetartozás. Ma is e szavak szabják meg feladatainkat, és vezérlik tetteinket. Ez a márciusi ifjak öröksége, amit kötelességünk továbbadományozni utódainknak" − hangsúlyozta ünnepi beszédében Kalóczkai Tibor hadnagy. Beszédében kiemelte, hogy nemzeti ünnepeink sorában a második legrégebbi március 15-e, s hogy ez a nap testesíti meg a magyar nemzet szabadságszeretetét és szabadság utáni vágyát.

Az ünnepségen Takács Attila dandártábornok, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át. A rendezvényt a katonanövendékek ünnepi műsora zárta.

1595989510

Szöveg és kép: Cs. Sárkány Beáta hadnagy

Hódmezővásárhely. 1848. március 15-e, valamint a forradalom és szabadságharc eseményeiről ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. Ünnepi beszédében Csontos Róbert őrnagy kiemelte, hogy fontos ezeken az alkalmakon a hőseinkre való emlékezés. Az őrnagy a forradalomban részt vevő és akár az életüket is feláldozó hősök tiszteletére, valamint a szabadságharc emlékének továbbadására is felhívta a figyelmet, mert lényeges az, hogy a következő korok nemzedéke is megértse a forradalom eszméit.

Ezt követően a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 5. évfolyamos tanulóinak ünnepi műsora felidézte az 1848. március 15-i eseményeket, a legfontosabb helyszíneket, a forradalom jeles alakjait és az azt követő szabadságharc veszteségeit. A műsor zenei részében közreműködött az iskola fiúkara és Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara.

Az ünnepi műsort követően Kovács József ezredes, parancsnokhelyettes elismeréseket adott át. Elöljáró parancsnokai javaslatára, beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyarország honvédelmi minisztere március 15-e alkalmából a „Szolgálati Érdemjel"  ezüst fokozatát adományozta Csontos Róbert őrnagynak. A „Szolgálati Érdemjel"  bronz fokozatát adományozta Koncz Károly főtörzsőrmesternek. A Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati idejük, valamint eddig végzett eredményes munkájuk elismeréséül az „Altiszti-legénységi Szolgálati Jel" II. fokozatát adományozta 20 év után Beregszászi Attila János, Jurgovszki Emese zászlósoknak, Tejesné Micheli Mariann, Kapusi Zoltán, Baranyi Tibor főtörzsőrmestereknek és Vata László törzsőrmesternek.
Az „Altiszti-legénységi Szolgálati Jel" III. fokozatátadományozta 10 év után Veres Krisztián Zsolt főtörzsőrmesternek, Lévai György, Prónai Péter, Mravik Attila Zsolt, Moravszki Mihály törzsőrmestereknek, Ordas Norbert Gyula őrmesternek, Szanka Csaba, Szabó Katalin, Sárközi Gábor, Bugyi Piroska, Czinege György, Kovács Helga, Nagy Attila, Rusz Zoltán, Kiss Tibor Norbert, Kovács Péter Szabolcs, Vass László és Vancsó Zoltán szakaszvezetőknek.
„Honvédségért"  oklevelet adományozott 10 év után Halászi Zita Emília, Kis Mária és Török Anita közalkalmazottaknak.

1595989510

Szöveg és kép: Búz Csaba hadnagy


* * *



MH Összhaderőnemi Parancsnokság

A székesfehérvári parancsnokságon megrendezett ünnepi állománygyűlésen − március 13-án, pénteken − dr. Solymosi Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa elevenítette fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történelmi eseményeit.

A rendezvényen a szolgálati idő után járó elismeréseket Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) törzsfőnöke adta át.

1595989510

Szöveg és kép: MH ÖHP


* * *



MH Anyagellátó Raktárbázis

A március 13-án, pénteken megrendezett ünnepi állománygyűlésen Szabó Dániel hadnagy ünnepi beszédében kiemelte: „167 év távlatából sem szabad elfeledkeznünk hősi elődeink részünkre, katonák részére adott útmutatásáról, mert az a hősiesség és az az elkötelezettség, amivel hazájukat és eszméiket védték, a mai napig példaszerű, és ha lehet mondani, példátlan is egyben."

Az állománygyűlést követően Nagy Attila ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át, majd a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola növendékeinek ünnepi műsora zárta a rendezvényt.

1595989511

Szöveg: Zsigmond Réka
Fotó: Háda István főhadnagy


* * *



MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Az alakulatnál március 12-én, csütörtökön megrendezett ünnepi állománygyűlésen dr. Lázár Balázs, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója ünnepi beszédében Petőfi Sándor katonai pályafutását elevenítette fel. Hangsúlyozta: a szabadságharc kiemelkedő alakjáról és katonai szerepvállalásáról mindenkinek az 1848−49-es események jutnak eszébe. A költő azonban joggal mondhatta magát kiszolgált bakának, hiszen ő már 1839 szeptemberében beállt katonának. A mindössze 16. életévében járó Petőfit addig jómódú családjának elszegényedése, valamint a losonci gimnáziumból történő eltávolítása sarkallta erre a döntésre. Szolgálatát a báró Gollner lovassági tábornok tulajdonában lévő és nevét viselő 48. magyar sorgyalogezredben kezdte meg. A katonaélet azonban hamar kimerítette szervezetét; 1840 májusában Grazban kórházba került tífusszal, az őszi hadgyakorlat során pedig egészsége annyira leromlott, hogy Horvátországban hónapokig ápolták.

Dr. Lázár Balázs kiemelte: talán a jószívű dr. Konrad Römer ezredorvos mentette meg a költő életét Magyarország számára azzal, hogy 1841 januárjában szolgálatra alkalmatlannak minősítette. Petőfi életére és költészetére azonban nagy hatást gyakorolt a katonaként töltött időszak. Szabadidejét költészetének csiszolására fordíthatta, emellett ebben a férfias világban elsajátított egy meglehetősen szabad szájú stílust, mellyel kirítt korának finomkodó irodalmi szalonjaiból és időnként nagy feltűnést keltett, a közlegényi státus pedig utóbb büszkén vállalt jelkép lett életében.

Az ünnepi állománygyűlést a Honvéd Együttes műsora követte, majd a laktanya díszkertjében Piros Ottó ezredes, a dandár megbízott parancsnoka, dr. Hoffmann Tamás, Budapest XI. kerületének polgármestere, valamint a dandár vezetői koszorút helyeztek el Schweidel József vezérezredes és Lahner György vezérőrnagy szobránál.

1595989511

Szöveg: Singer Éva hadnagy
Fotó: Szabó Lajos zászlós