Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Holland nő a FARC tárgyalóküldöttségében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 17. 15:20

Egy holland nő is helyet kapott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet küldöttségében, amely a héten ül tárgyalóasztalhoz a bogotái kormány képviselőivel a norvég fővárosban.

A 34 éves Tanja Nijmeier csaknem tíz éve csatlakozott a gerillákhoz. Az angolul is folyékonyan beszélő nő lesz a FARC küldöttségének egyik szóvivője.

Nijmeierről sokat cikkezett a nemzetközi sajtó, amikor 2007-ben egy rajtaütés elől menekülve hátrahagyta a naplóját, amelyben többek között arról írt, hogy kiábrándult a gerilla-létből. Három évvel később már egy videofelvételen hűségesküt tett a lázadóknak.

A fiatal nő középosztálybeli családban nevelkedett Denekampban, egy kis faluban a német határ mellett. Spanyol szakon tanult a groningeni egyetemen. Itt csatlakozott szélsőbaloldali csoportokhoz. Egyszer őrizetbe vették, mert részt vett egy engedély nélkül megtartott, erőszakos tiltakozó akcióban.

1998-ban Kolumbiába utazott, egy program keretében angolt tanított egy pereirai iskolában. A kolumbiai város szegénynegyedeiben látottak tovább formálták politikai nézeteit. Miután befejezte tanulmányait Hollandiában, visszatért Kolumbiába, és egy segélyszervezetnek kezdett dolgozni.

2002-ben beállt Bogotában a FARC városi gerilláihoz, és a kolumbiai hírszerzés szerint részt vett több, halálos áldozatokkal járó, rendőrőrsök és civil célpontok elleni rajtaütésben. Ezután csatlakozott a FARC egyik alakulatához a dzsungelben Kolumbiai déli részén.

Nijmeier szülei hosszú időn át próbálták meggyőzni a lányukat, hogy térjen haza. 2005-ben az anyja Leo de Boer holland dokumentumfilmessel meglátogatta a dzsungelben, pedig a FARC ritkán engedélyez efféle látogatásokat. De Boer a látottak alapján arra a következtetésre jutott, Tanja nem akarja otthagyni a dzsungelt és a gerilla-életformát.