Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hu önként adta át a kínai hadsereg főparancsnokságát utódjának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 18. 12:34

Hangsúlyosan méltatta a kínai média a hétvégén Hu Csin-tao elnököt, amiért megvált a Központi Katonai Bizottság (KKB) vezetői tisztségétől, és ezzel ezen a fontos poszton is az új pártfőtitkár, Hszi Csin-ping vehette át a stafétát.

Az utód a KKB kibővített ülésén arról beszélt, hogy Hu önként vált meg az elnökségtől. Döntése teljes mértékben kifejezi gondolkodását, egyben utal „példamutató magatartására és nemes jellemére" – húzta alá Hszi.

Hu válaszában mind a főtitkári, mind a hadseregvezetői posztra megfelelően képzett politikusnak írta le utódját, s a tizenegy tagú bizottságot arról igyekezett meggyőzni, hogy „történelmi küldetését" felelősen be fogja tudni teljesíteni. Úgy vélte, az (ebben a formában végrehajtott) átmenet elősegíti Kína „fegyveres erőinek fejlesztését és az ország hosszú távra szóló stabilitását".

A Hszinhua hírügynökség vasárnapi kommentárjában meglepő lépésnek nevezi Hu döntését, és megjegyzi azt is, hogy a külföldi médiában hosszú ideig folytak a találgatások arról, hogy vajon bekövetkezik-e. A Hszinhua kiemeli, a Kínai Kommunista Párt (KKP) történelmében először fordult elő a hatalom – ily módon történő – teljes átadása.

Hszi egyetemi tanulmányait követően aktív katonaként szolgált, és később is voltak helyi párt-, így politikai komisszári megbízatásai a hadseregben. Amikor például 2007-ben Sanghaj városban szolgált párttitkárként, a sanghaji helyőrség parancsnokságán a pártszervezet első titkára volt.

Az új vezető 2010-ben lett a KKB elnökhelyettese, három évvel azután, hogy a párt csúcsvezetésébe, a politikai bizottság állandó bizottságába került.

Az előző pártfőtitkár és elnök, Csiang Cö-min csak két évvel később, 2004-ben adta át a KKB elnökségét utódjának, Hunak. Teng Hsziao-ping, néha kínai vezető 1987-ben csak egyetlen posztot tartott meg magának szintén további két évre, a KKB elnökségét.

Megfigyelők szerint Hu Csin-tao azzal, hogy elegánsan távozott, és nem kívánta az utódlást bonyolítani, vagyis nem akart hatalmi garanciákat magának, egyben üzent is az utódlásba az utóbbi időkig beleszóló 86 éves Csiangnak és más veteránoknak: „ideje visszavonulni".

Hszi a világ létszámában legnagyobb, 2,3 milliós hadseregének főparancsnoka lett. Csakúgy mint elődei, ő is azt hangoztatta, hogy a KKP-nak abszolút vezető szerepe érvényesül a hadsereg és a fegyveres erők felett, amelyek pedig feltétlen lojalitást tanúsítanak a párt iránt.

A hadseregnek olyan kádereket kell előléptetnie és kineveznie, akiknek a politikai teljesítménye garantálja, hogy a fegyverek felett mindig a párthoz lojális, megbízható emberek gyakorolnak ellenőrzést.

Az új főparancsnok aláhúzta: az első az ország szuverenitásának és biztonságának védelme, miközben a hadsereg elrettentő erejét és valódi harcképességét is átfogóan javítani kell.