Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak felmondta az orosz fegyvervásárlási szerződést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 11. 7:54

Irak felmondta azt az Oroszországgal október elején megkötött megállapodást, amelynek alapján az arab ország 4,2 milliárd dollár értékben vásárolt volna orosz fegyvereket – közölte november 10-én, szombaton az iraki miniszterelnök szóvivője.

„A megállapodás semmis. Miután Núri al-Máliki kormányfő hazatért Moszkvából – ahol október 9-én aláírta a megállapodást a fegyvervásárlásról -, nyugtalankodni kezdett amiatt, hogy esetleg vesztegetés történt. Úgy döntött, át kell világítani az egész szerződést" – mondta Ali Muszávi szóvivő.

Egyelőre nem lehet tudni, konkrét személyek ellen folyik-e nyomozás, és azt sem, hogy Bagdad és Moszkva tárgyal-e egy esetleges új szerződésről.

Oroszország bagdadi nagykövete nem nyilatkozott az ügyben.

Orosz és iraki sajtóértesülések szerint a megállapodás harminc Mi-28 típusú helikopter, Szuhoj és MiG típusú harci repülőgépek, páncélosok, valamint negyvenkét Pancir Sz-1 típusú légtérvédelmi rendszer beszerzésére vonatkozott. Az iraki védelmi miniszter idén állítólag háromszor járt Oroszországban a szerződések előkészítése végett.

Az iraki kormányfő újságírói kérdésre tagadta, hogy oroszországi fegyvervásárlás esetén Iraknak először konzultálnia kellene az Egyesült Államokkal.

Korábban a Szovjetunió, majd Oroszország volt Irak fő fegyverszállítója, de Szaddám Huszein diktatúrájának 2003-as megdöntése után kiszorult erről a piacról, és az Egyesült Államok lett az arab ország első számú fegyverszállítója.