Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbképzés az MH Vezetési és Doktrinális Központnál

Szöveg: Sipos Boglárka főhadnagy |  2012. november 11. 8:57

Harmadik alkalommal rendezték meg a szabványosítási, doktrinális, terminológiai és szabályzatfejlesztési szakértők továbbképzését az MH Vezetési és Doktrinális Központban.

1595944521

A továbbképzést Szalontai László mérnök alezredes – az MH Katonai Képviselő Hivatal munkatársa – előadása nyitotta, amelyben bemutatta a NATO szabványosítási szervezetek aktuális helyét és szerepét, majd a folymatban lévő átalakításokról beszélt.

Ezt követően az egyes szakterületek bemutatása következett: Boros László Csaba mérnök alezredes a szövetségi és nemzeti műveleti szabványosítást, Óváry László alezredes a doktrinális tevékenység lényegét ismertette.

Bemutatkozott egy új szakterület, a terminológia is: Mező András alezredes, a Terminológiai Harmonizációs Testület (THT) titkára részletesen beszélt a testület működéséről, munkájáról, előttük álló kihívásokról, majd a résztvevő állomány bevonásávalmutatta be a THT sarkalatos pontjának számító kifejezéseket.

A szabályzatfejlesztés területén újdonságokról számolt be István Miklós mérnök alezredes, aki az új kiadású szabályzatok és doktrínák megjelenési formáját ismertette. Az új formátum előnyeit hangsúlyozva kiemelte: az költségkímélő, időtálló, a hagyományos kötéssel szinte azonos kialakítású. A kiadvány mindig friss, mert a módosításokat követő lapcserék után csak az aktuális, érvényben lévő tartalom jelenik meg a dokumentumban. Zombor István alezredes a Magyar Honvédség Központi Doktrinális Adatbázis (MH KDAB) és a Magyar Honvédség Központi Doktrinális Adattár (MH KDAT) előnyös tulajdonságait, a regisztráció folyamatát, a rövid- és hosszútávú fejlesztés irányait ismertette. Virtuális bemutatójában tájékoztatta a résztvevő állományt a rendszer egyszerű kezelhetőségéről és sokrétű alkalmazhatóságáról.

1595944521

Nosza Vilmos ezredes, a Doktrinális és Szabályzatfejlesztő Osztály vezetője a továbbképzés zárásaként köszönetét fejezte ki a jelen lévő szervezeteknek és képviselőinek az együttműködésért, valamint elmondta, hogy a jövőben is számít a szervezetek közötti harmonikus, munkára. Kiemelte, hogy a szakmai nap elmélyítette a résztvevők tudását, erősítette a személyes kapcsolatokat, és ezzel elősegíti a szakterület hatékony működését, fejlődését.