Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki erők visszafoglalták a terrorszervezet kezén lévő baidzsi olajfinomítót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 18. 8:10

Iraki kormánycsapatok és síita milíciák visszafoglalták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől a Baidzsi város melletti kulcsfontosságú olajfinomítót és egy kisebb települést – közölte az iraki fegyveres erők főparancsnoksága október 16-án, pénteken.

A közlemény hallgatott a hadművelet részleteiről, illetve a finomítóhoz közeli Baidzsi város sorsára nem tért ki. Irak legnagyobb olajfinomítója 2014 júniusában esett az IÁ szélsőségeseinek kezére, akik nagyrészt az elfoglalt területekről származó olaj bevételeiből finanszírozzák tevékenységüket.

Az iraki város Bagdadtól mintegy 250 kilométerre északra fekszik. Tavaly, az IÁ gyors észak-iraki előretörése során esett el. Baidzsi stratégiai fontosságú, hiszen az IÁ kezén lévő Moszul – Irak második legnagyobb városa – felé vezető útvonalon fekszik.

Az iraki katonai támadást hétfőn indították. A támadás egy átfogó hadművelet második szakasza volt, amelynek célja az IÁ szélsőségeseinek kiűzése Irak központi, Szaláheddín tartományából.

Áprilisban az iraki kormánycsapatoknak – az amerikai légierő, valamint szunnita és síita milíciák támogatásával – sikerült elfoglalniuk Szaláheddín tartományi székhelyét, Tikritet. Azóta nem tudtak jelentős sikert elérni. Amerikai és iraki illetékesek elismerték, hogy a térségben tomboló nyári hőségben harci kudarcokat is elszenvedtek a szélsőségesekkel szemben.