Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán bírálja a tervezett afgán-amerikai biztonsági szerződést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 4. 12:58

Az iráni külügyminisztérium szóvivője útján bírálta december 3-án, kedden az amerikai erők 2104 utáni afganisztáni jelenlétét szabályozó afgán-amerikai biztonsági szerződéstervezetet, mondván, hogy az hosszú távon nem szolgálja sem az afgán nép, sem a kabuli kormány érdekeit, és negatív hatással lesz a térség fejlődésére.

Az afgán törzsi tanács, a loja dzsirga másfél héttel ezelőtt hagyta jóvá a tervezetet, és felszólította Hamid Karzai afgán elnököt, hogy még az év végéig írja alá. Az amerikai külügyminiszter üdvözölte a döntést, míg a tálibok „határozottan" elítélték azt, és az amerikai érdekek kiszolgálójának nevezték a testületet.

Karzai továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a szerződést már csak az áprilisi elnökválasztás után írja alá az ország új elnöke, de ő addig is újabb feltételeket akar belevenni a szövegbe, egyebek közt annak biztosítására, hogy az Egyesült Államok „elkötelezett az afganisztáni béke megteremtése mellett".

Alláeddín Borudzserdi, az iráni parlament külügyi bizottságának elnöke az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint már vasárnap bírálta a megállapodástervezetet, mert szerinte az „súlyosan fenyegeti majd Afganisztán méltóságát és függetlenségét, ha ez utóbbiak valaha megvalósulnak".