Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán elleni szankciókról döntött az amerikai képviselőház

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 1. 15:33

Alig néhány nappal az új iráni elnök hivatalos beiktatása előtt hagyott jóvá törvénytervezetet a Teherán elleni szankciók szigorításáról az amerikai képviselőház.

A szavazást helyi idő szerint július 31-én, szerda este tartották, és a képviselők hatalmas többséggel döntöttek a szigorítás mellett. Ennek lényege, hogy egy éven keresztül naponta újabb 1 millió hordóval csökkentik az iráni olaj importját. A szankciók azt célozzák, hogy mérsékeljék a vitatott iráni nukleáris programra fordítható kiadások nagyságát.

Megfigyelők szerint ez az első olyan szankciószigorítási tervezet, amely pontosan kimondja az importcsökkentés mértékét.

A törvénytervezetet még jóvá kell hagynia a szenátusnak is, mielőtt Obama elnök aláírja azt, és ezzel a szigorítás törvényerőre emelkedhet.

Irán megválasztott elnökét, Haszan Róhnáit augusztus 4-én iktatják be hivatalába. Teherán állítólag a világ összes országának küldött meghívót, de a Mehr iráni hírügynökség szerin csak alig több mint 10 ország vezetője lesz jelen.

Az ünnepségen részt vesz többek között Örményország, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Tádzsikisztán, továbbá Afganisztán, Guinea-Bissau, Libanon, Pakisztán és Togo , valamint Algéria, Észak-Korea, a Kongói Köztársaság és Szíria magas ragú képviselője.