Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán nagyszabású légvédelmi gyakorlatot kezdett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 13. 9:14

Nagyszabású légvédelmi hadgyakorlat kezdődött november 12-én, hétfőn Irán keleti felében – jelentette a helyi média, miközben nőtt a feszültség Teherán és Washington között egy múlt heti öbölbeli katonai incidens miatt.

A „Velájat-4" manőver Irán északkeleti, keleti és délkeleti régióinak összesen 850 ezer négyzetkilométernyi területére, az ország mintegy felére terjed ki, s a Forradalmi Gárda és a reguláris hadsereg körülbelül nyolcezer katonája vesz részt benne – közölte több iráni tájékoztatási eszköz.

„Különféle fix telepítésű, mobil és harcászati nagy hatósugarú radarok, valamint fix telepítésű, harcászati és légi szállítású elektronikus megfigyelő rendszerek vesznek részt a gyakorlaton" – idézte az IRNA hivatalos hírügynökség Farzád Eszmáilit, a légvédelem főparancsnokát. Bombázókat, légi utántöltő gépeket és pilóta nélküli repülőgépeket is kipróbálnak a manőver során – tette hozzá.

Az ISNA diákhírügynökség F-4, F-5, F-7 és F-14 típusú vadászgépek részvételéről tud, az IRNA pedig azt írta, hogy rakétákat és tüzérségi rendszereket is tesztelni fognak, s külön figyelmet fordítanak majd a hadsereg és a Forradalmi Gárda közötti koordináció javítására.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt héten azt közölte, hogy iráni harci repülőgépek november 1-jén tüzet nyitottak egy fegyvertelen, pilóta nélküli amerikai repülőgépre nemzetközi vizek fölött. Irán azt állította, hogy egy légterét megsértő gépet késztetett visszavonulásra. Mohammad Ali Hadzsizade, a Forradalmi Gárda parancsnoka vasárnap azt közölte, hogy Irán szerint egy amerikai drón hírszerzési adatokat gyűjtött iráni olajtartályhajókról az ország partjai közelében.

Bár a mostani gyakorlatot csupán néhány nappal a Pentagon közlése után tartják, a manővert már régebb óta tervezik: Eszmáil szeptemberben közölte az ISNA-val, hogy a következő hónapokban nagyszabású légvédelmi gyakorlat várható.

Címkéktüzér