Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iránba készül az új szíriai különmegbízott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 11. 11:58

Teherán szerint Iránba készül Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga új szíriai különmegbízottja. Az iráni külügyminisztérium szeptember 9-ei, vasárnap esti bejelentése szerint a közeli jövőben Teheránba várják a veterán algériai diplomatát, aki ezt megelőzően egy szíriai tényfeltáró látogatást tervez. A külügyminisztérium azt állította, hogy Brahimi ez után utazna Iránba.

Lahdar Brahimi Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt váltotta fel a poszton. Annan augusztus elején mondott le arra hivatkozva, hogy feladatának ellátásához nem kapta meg a nagyhatalmak támogatását, ami nélkül nem lehet véget vetni a közel-keleti országban több mint 17 hónapja dúló erőszakcselekményeknek.

Brahimi már korábban közölte, hogy a konfliktus rendezése érdekében el kíván látogatni a Szíriai fő szövetségesének számító Iránba is. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a rendezésbe Teheránt is be kell vonni, noha a Nyugat ezt a leghatározottabban elutasítja.

Miközben Irán Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogatja, egyidejűleg Katart, Szaúd-Arábiát és Törökországot vádolja azzal, hogy a szíriai felkelők oldalán áll.

A különmegbízott vasárnap este Kairóban kezdett megbeszéléseket.