Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Majdnem igazi

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. szeptember 11. 10:51

Sokat segít a kiképzésben, a felkészülésben, ha az „elesett” katonának pontosan el lehet mondani, hogy hol, mikor és miért hibázott. Ebben jelent óriási segítséget a MILES-rendszer.

1595941265
A gyakorlótéren a lövészkatonától a BTR–80A páncélozott szállító harcjárműig, mindenkit elérhet a végzetes lézersugár. Ehhez persze pontosan kell célozni a fegyverrel, hiszen a tévhitekkel ellentétben, a MILES lézeres szimulációs rendszer speciálisan csiszolt optikai lencséjének köszönhetően, a sugár 500-550 méter távolságban is igen vékony marad. E szakmai részletekbe beavató Tóth Csaba Albert őrnagy, a Szimulációs Gyakorló és Kiképző Központ parancsnokhelyettese hozzátette: a fegyver elsütésekor, a vaklőszer lőportöltetének nyomását érzékeli egy membrán, s egy apró lézersugár indul a fegyver irányzékvonala mentén. Éppen ezért igen fontos a MILES-rendszer belövése is a gyakorlatok előtt. A maximalisták így már csak azt vethetik fel, hogy a lézersugár a fizika törvényeinek megfelelően egyenesen terjed, így nem követi le a kilőtt lövedékek röppályáját, így nincs szükség az irányzékok távolságfüggő beállítására.

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni…

A MILES 2000 második generációs harcászati rendszer leginkább harctéri körülmények között használható lőszimulátornak nevezhető. A kiképzés, a drillezés során a „halandóság", azaz a rendszert fokozatosan nehezülő helyzetekben használják. Vegyünk egy egyszerű épületharcot: a lövészkatonák először csak álló, fegyvertelen, de már a MILES érzékelőivel felszerelt célalakokat igyekeznek leküzdeni. Már itt sem mindegy, hogy ki hogyan teljesít, a katona a saját, számára kijelölt szektorban teszi-e harcképtelenné a célalakot, vagy éppenséggel a helységbe harmadikként belépő lövésznek sikerül csak a célok lelövése.

Ha kíváncsi a részletekre, elolvashatja a Magyar Honvéd magazin szeptember 14-én, pénteken megjelenő számában!