Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan elkészül a 2014 utáni afganisztáni küldetés keretterve

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 11. 10:09

Heteken belül elkészül a 2014 utáni, új NATO-vezetésű afganisztáni küldetés keretterve – közölte szeptember 10-i, hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára.

Anders Fogh Rasmussen kiemelte: az új misszió lényege az lesz, hogy folytatják az afgánok kiképzését, valamint tanácsadói és támogatói szerepkört látnak el. Emlékeztetett arra, hogy a tagállamok idén májusban tartott chicagói csúcstalálkozóján megállapodtak: a NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) 2014 végéig kivonja harcoló egységeit a közép-ázsiai országból, és addigra a biztonság megőrzéséért viselt felelősséget fokozatosan átveszik a helyi, nemzeti fegyveres erők egész Afganisztánban. A NATO azonban akkor sem hagyja magára az országot, hanem új afganisztáni misszióba kezd, együttműködve más nemzetközi tényezőkkel.

„Valamennyien ismerjük az afganisztáni misszió árát, azt, hogy mit fektettünk bele az évek során. Ezért hadd mondjam: fontos célunk és ENSZ-felhatalmazásunk van. A stratégiánkat megfogalmaztuk, a menetrendünk világos. És ehhez tartani fogjuk magunkat" – szögezte le a NATO főtitkára.

A NATO főtitkára kérdésre válaszolva azt is megerősítette: a NATO nem tervezi a koszovói KFOR-erő létszámának csökkentését annak kapcsán, hogy Koszovóban bezárják a nemzetközi polgári igazgatási hivatalt.

Fotó: www.nato.int