Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét őrizetbe vették Alnur Muszajev egykori kazah titkosszolgálati főnököt Ausztriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 9. 8:04

Ismét őrizetbe vették és vizsgálati fogságba helyezték június 8-án, hétfőn az osztrák hatóságok Alnur Muszajev egykori kazah titkosszolgálati főnököt és Vagyim Koszljakot, Rahat Alijev egykori bécsi kazah nagykövet biztonsági tanácsadóját.

Az Alijev-ügy fejezetei évek óta foglalkoztatják az osztrák sajtót és hatóságokat.
A dúsgazdag bankár a kazah államfő szűkebb környezetéhez tartozott, a családjába is benősült. 2002-től bécsi nagykövetként szolgált. Később Kazahsztánban kegyvesztetté vált, és a nagyköveti tisztségből is leváltották. 2008-ban távollétében 20 év börtönre ítélték a Nurbank pénzintézet két – később holtan talált – vezetőjének elrablásáért, sőt államcsínykísérlettel is megvádolták. Emiatt Ausztriában maradt, majd Máltára költözött. Alijev tagadta a vádakat, és azt állította, hogy politikai hajsza indult ellene.

Az osztrák rendőrség tavaly júniusban őrizetbe vette, és a hatóságok vizsgálatot indítottak ellene és a környezetében lévő személyek ellen.
Február végén Alijevet holtan találták a bécsi józsefvárosi (Josefstadt) börtön egyik magánzárkájában. Az első jelentések szerint öngyilkosságot követett el, de ügyvédei vitatták ezt.
Április végén a bíróság Muszajevet és Koszljakot első fokon felmentette az ellenük – a pénzintézeti gyilkosságokkal kapcsolatban – folyó perben, mert nem látta bizonyítottnak a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését.

Az APA osztrák hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy az ügyészség panaszt emelt a bíróság döntése ellen a bécsi tartományi legfelsőbb bíróságnál (OLG), amely ennek nyomán a gyanúsítottak ismételt vizsgálati fogságba helyezése mellett döntött.