Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét orosz hadgyakorlat kezdődött az Északi-sarkvidéken

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 25. 21:53

Az orosz Északi Flotta több mint ezer katonája 50 jármű bevonásával egy feltételezett „fontos ipari létesítmény” védelmét gyakorolja. A művelet az észak-szibériai Krasznojarszki területen fekvő Norilszk város közelében, a Tajmir-félszigeten zajlik.

Vlagyimir Koroljov admirális, az Északi Flotta parancsnoka az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a harckészültségi gyakorlat „az orosz Északi-sarkvidék biztonságának erősítése, államunk szabad gazdasági tevékenységének biztosítása a régióban, területeinek a lehetséges katonai fenyegetéstől való védelme érdekében folyik".

Oroszország nem az első hadgyakorlatot tartja az Arktiszon. Májusban nagyszabású műveletet hajtott végre a térségben, amelynek a júliusra módosított, a haderőnem fejlesztését célzó orosz haditengerészeti doktrínában stratégiai jelentőséget tulajdonítanak.

Oroszország több mint egymillió négyzetkilométernyi, szénhidrogénekben gazdag északi-sarkvidéki területre jelentette be tudományos érvekkel alátámasztott igényét augusztusban az ENSZ-nél.

Az orosz igény, amelyet jövő év elején vizsgálnak meg a világszervezetnél, felerősítheti más államok követeléseit az Oroszország, Egyesült Államok, Kanada, Norvégia és Dánia között folyó vitában a szinte lakatlan arktiszi térség birtoklásáért.