Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét rendőregyenruhás támadó ölt meg egy NATO-katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 12. 18:33

Rendőregyenruhát viselő férfi november 11-én, vasárnap megölt egy NATO-katonát a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – közölték helyi és szövetséges erők.

A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) szóvivője elmondta, hogy az afgán rendőrség egyenruháját viselő férfi két békefenntartóval keveredett vitába. Az afgán szolgálati fegyverét az ISAF-embereire fordította és egyiküket megölte. A szóvivő nem árulta el a halott nemzetiségét. A támadó megsebesült, kórházba szállították.

Az év eleje óta az észak-atlanti szövetség több mint ötvenhét katonáját ölték meg afgán egyenruhás férfiak az ázsiai országban. A „belülről jövő támadások" elszaporodása sok gondot okoz a szövetségeseknek, és bizalmatlanság alakult ki a külföldi katonák és afgán szövetségeseik között. Az erőszakos cselekmények 25 százalékát az afgán biztonsági erőkbe beszivárgott tálibok követik el.

A NATO afganisztáni harci küldetése 2014-ben véget ér. Ezután az afgán erők egyedül biztosítják a védelmet a tálibokkal szemben. A nyugati erők az utóbbi hónapokban meggyorsították az afgán katonák és rendőrök toborzását, anélkül, hogy alapos biztonsági átvilágítást tudnának végezni a jelöltek személyén, ami elemzők szerint megkönnyítette a tálibok beépülését.