Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael nem tágít

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 5. 7:08

Ötszáz új lakás építését hagyta jóvá hétfőn az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálem területén az izraeli belügyminisztérium. A jeruzsálemi körzeti építési és tervezési bizottság a város északkeleti részén fekvő Ramat Slomó negyedben engedélyezte az újabb építkezést.

A Háárec című izraeli napilap értesülései szerint eredetileg 640 lakás felhúzását akarták jóváhagyni, a természeti károk elkerülése érdekében azonban csökkentették az építendő otthonok számát. Bár az első lépés ezzel megtörtént, az építkezések tényleges megkezdéséhez számos további jóváhagyás szükséges, a folyamat szakértők szerint akár hosszú évekig is eltarthat.

A bejelentésre néhány nappal azután került sor, hogy a Jediót Ahronót című izraeli újság arról számolt be, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő újabb több mint ezer lakás felépítését „mozdítja elő" Kelet-Jeruzsálemben.

Sajtóértesülések szerint azt tervezték, hogy hatszázhatvan lakást húznak fel a Ramat Slomó és négyszázat a Har Homa nevű, az 1967-es határvonalon túl fekvő izraeli lakónegyedekben.

Jelenleg mintegy 200 ezer izraeli telepes él Kelet-Jeruzsálemben, a város ezen része azonban a palesztin vezetés álláspontja szerint a palesztin állam fővárosa kell, hogy legyen. Izrael szerint Jeruzsálem a zsidó állam „oszthatatlan és örök" fővárosa.

Az újabb telepépítések engedélyezése várhatóan heves nemzetközi felháborodást fog kiváltani. A lépéssel Izrael várhatóan még jobban magára haragítja az Egyesült Államokat is, miután október elején a washingtoni kormányzat kijelentette egy kelet-jeruzsálemi építkezési tervről, hogy az megmérgezi a légkört" és eltávolítja Izraelt még a legközelebbi szövetségeseitől is".

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a mostani lakásépítési terv múlt heti nyilvánosságra kerülése után elítélte a kelet-jeruzsálemi terjeszkedés terveit, és az ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását követelte.