Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli katonák és tüntetők csaptak össze

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 16. 20:40

Tízezrek vettek részt a palesztin területeken május 15-én, szerdán azokon a megemlékezéseken, amelyeket az Izrael állam 1948-as megalakulását követő palesztin exodus kezdetének emlékére tartottak.

A palesztinok a katasztrófa napjának nevezik május 15-ét, és rendszeresen megemlékeznek az immár 65 évvel ezelőtti eseményekről. A felvonulók több helyen összecsaptak az izraeli hadsereggel.

Izraeli katonák és a tüntetők csaptak össze Ciszjordániában, a Rámalláh közelében fekvő Ofer izraeli katonai börtönénél, valamint egy Hebron melletti menekülttábornál. Az incidens során több palesztin megsebesült. Hebrontól délre négy izraeli katona sebesült meg könnyebben, miután Molotov-koktélt dobtak a járművükre.

Összetűzések voltak Kelet-Jeruzsálemben is, a Damaszkuszi kapunál, ahol a rendőrség szerint 18 embert őrizetbe vettek. Három izraeli rendőr és egy civil sebesült meg a városnegyedben.

Ezrek vonultak Rámalláh főterére az 1948-ban elnéptelenedett falvak neveit tartalmazó táblákkal és régi kulcsokkal, az elveszített otthonok jelképeivel. Ciszjordániában délben 65 másodpercig szóltak a szirénák, az 1948 óta eltelt évek számát jelképezve.

A Hamász iszlamista szervezet irányította Gázában ezrek vonultak a város központjába, az ENSZ-képviselet székháza elé, tábláikon Visszatérünk falvainkba és a városainkba, Palesztina arab és iszlám föld, ebből jottányit sem engedünk feliratokkal.

Kedd este sugárzott televíziós beszédében a Palesztin Hatóságot irányító Mahmúd Abbász, aki maga is az észak-izraeli Szafedből származó menekült, kijelentette: a palesztinok „győzedelmeskedtek azok felett, akik el akarták törölni az identitásukat és meg akarták tagadni a jogaikat".

„Nincs olyan állam a világon, még az Egyesült Államok sem, amely kétségbe vonná legitim jogunkat független államunk létrehozására az 1967-ben megszállt területünkön" – tette hozzá.

John Kerry amerikai külügyminiszter a tervek szerint jövő kedden tér vissza a térségbe, hogy ismételten megpróbálja újraindítani a 2010-ben megrekedt béketárgyalásokat.

Izrael állam megalapítása után mintegy 760 ezer palesztin menekült el. Leszármazottaikkal együtt jelenleg 5,3 millióan élnek menekültként főként Szíriában, Libanonban, Jordániában, Ciszjordániában és a Gázai övezetben, sokan közülük túlzsúfolt táborokban, munkanélküliség közepette és alapvető szolgáltatások híján.

Szerda délután a Gázai övezetből kilőtt gránát csapódott be Dél-Izraelben, senki sem sérült meg – közölte az izraeli rendőrség szóvivője.

Két másik, Szíriából kilőtt gránát pedig az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon található Hermon hegy térségében csapódott be, szintén nem okozott sebesülést és károkat – jelentette be a hadsereg szóvivője. A szóvivő szerint vizsgálják az incidens körülményeit, de feltételezik, hogy az utóbbi a szíriai helyzettel van összefüggésben.