Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemen: hadseregbe szólít az elnök a felkelők ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 31. 9:02

A Szaúd-Arábiába menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök július 29-én, szerdán felszólította a síita húszi felkelők ellen harcoló milíciákat, hogy csatlakozzanak a jemeni hadsereghez.

A jemeni államfőhöz hű Saba hivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy kedden késő este Rijádban Hádi elnökletével ült össze a jemeni nemzetbiztonsági tanács, amely méltatta a „Népi Ellenállás" hozzájárulását Jemen védelméhez, és arra szólította fel őket, hogy csatlakozzanak a jemeni erőkhöz.

A „Népi Ellenállás" nevű mozgalom a síita húszikkal szemben álló milíciák és csoportok ernyőszervezete, amely a Dél-Jemen függetlenségéért síkra szálló Déli Ellenállás mozgalmat, önkénteseket és törzsi harcosokat tömörít. Tagjai 2014 végén ragadtak fegyvert a húszi felkelők ellen.

Eközben szerdán folytatódtak a harcok a dél-jemeni kikötőváros, Áden körül, annak ellenére, hogy a kormányerők július 17-én bejelentették, a várost felszabadították a húszi lázadók megszállása alól. Helyi illetékesek beszámolói szerint a kormányerők az Áden északi részén fekvő Lahúm övezetbe szorították vissza a felkelőket. A szerdai összetűzések 12 halálos áldozatot szedtek a húszik és hármat a kormányerők soraiban.

Jemenben jelenleg a Rijád vezette szövetség által vasárnap egyoldalúan bejelentett, ötnapos humanitárius tűzszünet van érvényben, de a fegyvernyugvás hétfői életbe lépése után nem sokkal már ki is újult az erőszak a húszi lázadók és a rezsimhez hű erők között az ország déli részén, és a Szaúd-Arábia vezette koalíciós légi támadások is újrakezdődtek.

Helyi illetékesek szerint a Rijád vezette szövetség harci repülői az észak-jemeni Szaada tartományt, valamint a dél-jemeni Anad légi támaszpontot és Dalea városát támadták szerdán.

Eközben Stephen O’Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese azt mondta, a jemeni háborús felek egyike sem tartotta be a humanitárius tűzszünetet, és továbbra sem tesznek eleget nemzetközi humanitárius és emberi jogi kötelezettségeiknek.

Csaknem négyezren haltak meg és több millióan sodródtak az éhhalál küszöbére Jemenben a polgárháború következtében március óta – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Oxfam segélyszervezet keddi közleményéből.

Az Oxfam nevű nemzetközi segélyszervezet kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a 26 milliós arab-félszigeti országban majdnem minden második ember éhezik, és utóbbiak felét már az éhhalál fenyegeti. Március óta 2,3 millióval nőtt azoknak az embereknek a száma, akik nem jutnak elegendő élelemhez.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az áruszállítást megnehezíti a Rijád vezette katonai koalíció tengeri blokádja. Az élelmiszer mellett gyógyszerekből és üzemanyagból is hiány van, ráadásul már járványok is kitörtek.