Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jordánia Izrael rendelkezésére bocsátott légifolyosókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 23. 14:47

Jordánia Izrael rendelkezésére bocsátott két légifolyosót, amelyeken Izrael pilóta nélküli repülőgépeket juttathat a szíriai légtérbe – jelentette honlapján a Le Figaro című francia napilap. A jordániai szenátus szerint az országnak fel kell készülnie arra, hogy a Szíriával közös határszakaszon felgyorsulnak az események.

II. Abdalláh jordániai király mindeddig óvatosan politizált a szíriai polgárháborúval kapcsolatban, nem tett olyan lépést, amely egyértelműen valamelyik fél ellen irányult volna. Megpróbált tárgyalni is Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, de nem járt sikerrel.

Egy meg nem nevezett nyugati katonai tisztségviselő, aki a Közel-Keleten teljesít szolgálatot, annak a véleményének adott hangot, hogy a légifolyosók rendelkezésre bocsátása egy „erőteljes és kivételes gesztus" a király részéről. Az izraeli drónok – annak érdekében, hogy ne tudják őket felfedezni – éjszaka repülnek majd.

„A gépek felderítést végeznek, de fegyver is van a fedélzetükön, és Szíriában bárhol, bármilyen célpontra csapást tudnak mérni" – mondta az illető.

Táher Maszri, a jordániai szenátus elnöke április 21-én, vasárnap úgy vélekedett, az országnak fel kell készülnie arra, hogy a Szíriával közös határszakaszon hamarosan felgyorsulnak az események. A Petra állami hírügynökség által idézett politikus szerint egyre kisebb az esély arra, hogy a szíriai válságban politikai megoldás születik, ezért elővigyázatossági intézkedéseket kell hozni az ország védelmére. Hozzátette, hogy Jordánia képes úrrá lenni a helyzeten és minimálisra csökkenteni veszteségeit.

Az ammáni kormány szombaton elhatározta, hogy levelet küld az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és ebben felhívja a figyelmét arra a súlyos teherre, amelyet az ország kénytelen elviselni a szíriai menekültek tömeges bevándorlása miatt. A kormány szerint a helyzet már „nemzetbiztonsági kockázatot" jelent, ezért kéri a világszervezet segítségét.

Hivatalos adatok szerint már több mint félmillió szíriai menekült van az országban, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) úgy becsüli, hogy számuk az év végére elérheti az 1,2 milliót, ami egyenlő a jordániai lakosság ötödével.

A jordániai hatóságok őrizetbe vettek vasárnap nyolc szíriait, akit egy menekülttáborbeli lázadás felszításával gyanúsítanak. A mostoha körülmények miatt péntek este lázadás tört ki az ország északi részén lévő, tavaly júliusban megnyílt Zaatari táborban, amelyben már több mint 160 ezer szíriai van sátrakban elszállásolva. A mintegy száz tüntető amiatt is tiltakozott, hogy egyeseknek közülük nem engedték meg a tábor elhagyását. A tüntetők összecsaptak a tábor rendőreivel, és megsebesítettek közülük 10-et. A hatóságok szerint két rendőrnek súlyos az állapota. A lázadás kiprovokálásért őrizetbe vetteket akár három évi börtönre is ítélhetik.