Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kambodzsa felfüggesztette katonai együttműködését az Egyesült Államokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 13. 20:02

A közelmúltban tartott parlamenti választások nemzetközi bírálatai nyomán Kambodzsa felfüggesztette katonai együttműködését az Egyesült Államokkal és más országokkal.

A washingtoni külügyminisztérium helyi idő szerint augusztus 12-án, hétfő este bejelentette, hogy Phnompen leállított mindenfajta katonai együttműködési programot. A minisztérium szóvivője szerint a kambodzsai védelmi minisztérium több tervezett közös programot elhalasztott vagy lemondott. A szóvivő további részleteket nem közölt, de utalt arra, hogy Kambodzsa más – név szerint nem említett – országokkal szemben is hasonlóan járt el.

Az ázsiai országban július 28-án rendezték a parlamenti választásokat. A szavazás utáni napon a jelenlegi kormányfő, Hun Sen vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) bejelentette, hogy győzelmet aratott. Az ellenzéki CNRP tömörülés ugyanakkor elutasította az eredményeket és azt állította, hogy ő nyerte a választás. A párt szerint tömeges választási csalás történtek.

Az Egyesült Államok, valamint több más nyugati ország megkérdőjelezte a szavazás tisztaságát. Több washingtoni törvényhozási képviselő azt sürgette, hogy Washington függessze fel a Kambodzsának nyújtott közvetlen segélyt, ha bebizonyosodik, hogy a választások nem tisztességes és fair keretek között zajlottak.

Megfigyelők szerint a katonai együttműködés felfüggesztését célzó kambodzsai lépés erre adott válasz lehetett. Mindenesetre az amerikai külügyminisztérium szóvivője jelezte: Washington nem kezdeményezte a katonai kapcsolatok beszüntetését.