Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai együttműködési megállapodást kötött az Egyesült Államok és Ausztrália

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 13. 12:21

Megállapodást írt alá augusztus 12-én, kedden az Egyesült Államok és Ausztrália a katonai együttműködés fokozásáról, az egyezség értelmében a két ország hadserege a korábbinál több területen fog együtt dolgozni.

„Ez a hosszú távú megállapodás szélesebbé és mélyebbé teszi szövetségünk hozzájárulását a térség biztonságához" – mondta a jelenleg Ausztráliában tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter a két állam képviselőinek évente megrendezett stratégiai csúcstalálkozója után.

Kerry a Chuck Hagel amerikai védelmi miniszterrel és ausztrál partnereikkel tartott közös sydneyi sajtótájékoztatóján annak a meggyőződésének is hangot adott, amely szerint az amerikai-ausztrál szövetség a sarokköve az ázsiai-csendes-óceáni térség stabilitásának. Az amerikai diplomácia vezetője kulcsfontosságú partnernek nevezte Ausztráliát.

Washington és Canberra 2011-ben állapodott meg arról, hogy az Egyesült Államok új és állandó katonai jelenlétet teremt Ausztráliában. Az egyezség értelmében a korábbinál több, 2500 amerikai katona fog állomásozni a szigetországban. Szakértők szerint a washingtoni kormány ezzel akarja ellensúlyozni a megnövekedett kínai befolyást és biztosítani a térségbeli amerikai érdekeket.

Jelenleg mintegy 1100 amerikai tengerészgyalogos állomásozik Ausztráliában.

Sam Locklear tengernagy, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság (Pacom) vezetője elmondta, hogy nincs határideje a csapaterősítésnek. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szerint még évekig eltart, amíg az alakulat létszáma eléri a 2500 főt.