Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai megfigyelőállásokat támadtak meg Tunéziában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 18. 16:26

Legkevesebb tizennégy katona meghalt a hadsereg megfigyelőállásai ellen intézett „terrortámadásban” Tunéziában, az algériai határ közelében – jelentette be a védelmi minisztérium július 17-én, csütörtökön. A katonaság ellen ez volt a legvéresebb merénylet az országban az elmúlt fél évszázadban.

A támadást szerda este hajtották végre ismeretlen tettesek az iszlám böjti időszak, a ramadán során napnyugta után szokásos étkezés idején. A tárca közleménye szerint két „terrorcsoport" gránátvetőkkel és gépfegyverekkel nyitott tüzet a két megfigyelőállásra az ország északnyugati részén fekvő Saambi-hegységben.

Az akció következtében tizennégy katona életét vesztette, húszan pedig megsebesültek, a hatóságok azonban attól tartanak, hogy a halottak száma tovább emelkedhet.

„Ez a legtöbb halálos áldozatot követelő támadás a hadsereg ellen 1956, a függetlenné válás éve óta" – tudatta a minisztérium sajtószolgálata.

Az arab tavasz által érintett országok közül a Nyugat Tunéziát tartja a demokratikus átalakulás legsikeresebb példájának. Ugyanakkor a tunéziai-algériai határ mentén elszórva számos dzsihadista góc található, főleg a Kaszerína város körüli részeken, ahol az elmúlt év folyamán sok katona vesztette életét.