Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat rendeltek ki a francia nagykövetség védelmére Banguiban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 28. 7:42

Katonaságot rendelt ki a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában lévő francia nagykövetség védelmére december 26-án, szerdán Francois Hollande köztársasági elnök, miután tüntetők támadták meg az épületet.

A párizsi elnöki közlemény szerint az államfő utasította a védelmi minisztériumot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a képviselet és az országban tartózkodó francia állampolgárok védelmében.

Franciaország 250 katonát állomásoztat a Közép-afrikai Köztársaság fővárosának, Banguinak a repülőterén egy békefenntartó művelet keretében.

Az országban két hete lázadás folyik a kormány ellen, amelynek a hívei Franciaország beavatkozását követelik, és tétlenséggel vádolják Párizst, ezért tüntetést szerveztek a nagykövetséghez. A tüntetők kövekkel dobálták meg a képviseletet, és letépték a bejáratánál álló rúdról a francia zászlót.

A párizsi tájékoztatás szerint a katonák megérkezte után helyreállt a nyugalom a követség körül.

A közép-afrikai lázadók a belső békét biztosító korábbi megállapodások betartására szeretnék rábírni a kormányt. Már több várost elfoglaltak, és szerdára Bangui előteréhez értek. Állításuk szerint nem akarják bevenni a fővárost, és tárgyalni akarnak a kormánnyal.