Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry szerint napokon belül megszülethet Iránnal a megállapodás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 15. 20:50

Az amerikai külügyminiszter kijelentette: reméli, hogy napokon belül megszületik a „politikai” állapodás Iránnal az atomprogramja ellenőrzés alá helyezéséről.

John Kerry erről az CBS amerikai televíziónak március 14-én, szombaton, Egyiptomban adott nyilatkozatában beszélt. Remélem, hogy ez lehetséges a közeli napokban – mondta.

A külügyminiszter egy nemzetközi gazdasági konferencián vett részt Egyiptomban, ahonnan vasárnap este Svájcba utazik, és ismét találkozik Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel.

Kerry egy korábbi nyilatkozatában még úgy vélekedett, hogy „jelentős ellentétek" állnak az Irán nukleáris programjáról kötendő megállapodás útjában, és nem tudja megmondani, hogy a nagyhatalmak és az iszlám köztársaság közti keretmegállapodás valóban megszületik-e a március 31-ére kitűzött határidőig.

A tervezett dokumentumban garantálnák az iráni atomprogram békés jellegét, meghatároznák a nukleáris létesítményei ellenőrzésének elveit, az egyezmény időtartamát és ütemeznék a gazdasági szankciók fokozatos feloldását.

„Ha (a program) békés jellegű, hadd csinálják" – jelentette ki Kerry a televíziós nyilatkozatban, de hozzátette „a tárgyalások célja nem az, hogy bármi áron megállapodás szülessen, hanem egy jó megállapodás".