Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős öngyilkos merénylet egy síita mecsetnél Bagdadban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 19. 13:32

Legalább 32 embert életét vesztette és 57 megsebesült június 18-án, kedden egy bagdadi síita mecset ellen elkövetett kettős öngyilkos merényletben – közölték belügyi források.

A terrorcselekmény Bagdad északi részén, al-Kahíra negyedben történt. Az egyik merénylő a mecset melletti ellenőrzőponton robbantotta fel magát, nyilvánvalóan azért, hogy elterelje a hatóságok figyelmét. A robbantás utáni zűrzavarban a második öngyilkos merénylő besurrant a mecsetbe, és néhány perccel később felrobbantotta magát az imádkozó hívek között.

Egyelőre senki se vállalta magára a merénylet elkövetését.

Az idén megsokasodtak a kifejezetten szunniták vagy síiták elleni merényletek Irakban. Megfigyelők szerint a felekezeti ellentétek a 2006-2007-es állapotokra kezdenek emlékeztetni, amikor az Irakban állomásozó amerikai haderő Bagdad több városrészében falat emelt, hogy elválassza egymástól a szunniták és síiták lakta negyedeket.

2006-ban feltehetően szunnita szélsőségesek felrobbantottak egy jelentős síita szentélyt Bagdadtól északra, Szamarrában. A mecset elleni merénylet síita megtorlásokat váltott ki, majd a szunniták bosszújára a síiták újabb merényletekkel feleltek. A felekezetek közti erőszak több tízezer emberéletet követelt az arab országban.