Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Khaan Quest 2014” gyakorlat Mongóliában

Szöveg: Tánczos László százados |  2014. július 9. 9:30

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Mongóliában a Khaan Quest névre keresztelt gyakorlatot 22 ország 1200 katonájának részvételével június 19. és július 1. között. A Khaan Questen idén első ízben két magyar katona is részt vett.

1595975168

Mongólia egyre több nemzetközi misszióban vállal komolyabb szerepet. A
missziók egyik legfontosabb tanulsága az évek során az volt a mongol katonák számára,
hogy az általuk használt művelettervezői és végrehajtói eljárásmódok
eltérnek a nemzetközi műveleti területeken használtaktól, ami nagyban
nehezítette azokba való beilleszkedésüket. A hiányosságok megszüntetése
és a sikeresebb együttműködés érdekében kidolgoztak egy jövőbe mutató
fejlesztési programot, amelynek része az évről évre megrendezett Khaan
Quest gyakorlat is.

A gyakorlatcsoport négy egymástól független gyakorlatot foglalt magába, amelyből kettőnek a Mongol Szárazföldi Erők Békeműveleti Kiképző Központja adott otthont. A magyar katonák egy törzsgyakorlaton vettek részt, amelyen két mongol lövészzászlóaljtörzs, egy amerikai tengerészgyalogos zászlóaljtörzs és az amerikai nemzeti gárda egy zászlóaljának vezetése gyakorolta a békefenntartó műveletek tervezését. Herczog Gergely százados (MH 25. Klapka György Lövészdandár) és Tánczos László százados (MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ) a zászlóaljakat vezető dandártörzs hadműveleti részlegéből és civil-katonai kapcsolatok részlegéből irányították az alárendeltségükhöz tartozó zászlóaljtörzsek szakmai elemeit.

1595975168

Egy másik helyszínen öt ország katonái szakaszkötelékben gyakorolták a békefenntartó műveletek végrehajtásának eljárásmódjait. Többek között ellenőrző-áteresztő pontokat állítottak fel és üzemeltettek, járőrfeladatokat hajtottak végre kijelölt területeken, de gyakorolták a tömegkezelést és a harctéri sebesültek ellátását is.

A gyakorlaton az Ulánbátorban dolgozó orvosok is részt vettek, akik két hétig segítették a helyi kórház orvosainak munkáját. Egy szintén valós feladatokat végző műszaki gyakorlat keretein belül felújítottak egy iskolát, egy óvodát és egy, a nomád életmódot folytató családok vízellátására szolgáló vízosztó állomást.

1595975168


Fotók: a szerző felvételei