Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kijev: egy elit orosz tengerészgyalogos egységet „semmisítettek meg” Debalcevénél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 30. 8:23

Az ukrán „terrorellenes” erők állítólag a napokban „megsemmisítettek” egy elit orosz tengerészgyalogos egységet a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél. Az összecsapásról a térségben szolgáló katonák beszéltek az egyik ukrán televízióban.

Közben a Moszkva-barát szeparatisták folytatják támadásaikat a donyecki nemzetközi repülőtér ellen, amelyet az elmúlt egy nap alatt többször is harckocsikkal lőttek. Jurij Birjukov elnöki tanácsadó az egyik közösségi portálon hétfőn azt írta, hogy az ott szolgálatot teljesítő légi szállítású dandár hét katonája vesztette életét, kilenc pedig megsebesült, amikor a szeparatisták egyik harckocsija eltalálta páncélozott járművüket. A tanácsadó információja szerint a támadás után az ukrán fegyveres erők kilőtték a harckocsit. Ez volt egy akcióban az ukrán kormányerők legnagyobb vesztesége a tűzszünet szeptember 5-i kezdete óta.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője szeptember 29-i, hétfői kijevi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az elmúlt egy nap alatt összesen kilenc ukrán katona esett el, és 27 sebesült meg. A donyecki városi tanács internetes közleménye szerint legalább három civil meghalt és öt megsebesült a város egy északi lakónegyede ellen éjjel intézett tüzérségi támadásban.

A tengerészgyalogos egység „megsemmisítéséről" szóló, vasárnap este sugárzott műsorban a katonák arról számoltak be, hogy támadóiknak nem sikerült körbezárniuk őket Debalcevénél úgy, ahogy augusztus végén Ilovajszknál tették, ahol becslések szerint a „terrorellenes" erők legalább kétszáz tagja esett el. Az ilovajszki „katlanban" szenvedték el az ukrán fegyveres erők eddigi legnagyobb veszteségüket a terrorellenesnek nevezett hadművelet kezdete óta. A tévének nyilatkozó katonák elmondták, hogy a városnál hosszú távra rendezkednek be, a hideg idő közeledtére felkészülve kályhákat állítottak be a sátrakba és a lövészárkokba.

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője hétfőn arról számolt be Facebook-oldalán, hogy az elmúlt 24 óra alatt a szeparatisták több mint ötven támadást indítottak az ukrán fegyveres erők állásai ellen. A szakadárok heves tüzérségi támadásokat hajtottak végre egyebek mellett Debalcevénél, a donyecki repülőtérnél, valamint a két város közötti területen lévő Nyikisine településnél.

Petro Porosenko ukrán elnök egy tévéinterjúban azt hangsúlyozta, hogy a szeptember 5-én kötött tűzszünetet a fegyveres erők nemcsak fogolycserére, hanem a további orosz agresszióval szembeni biztos védelmi vonal kialakítására is felhasználták. Kiemelte az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolnál kiépített védelmet, leszögezve, hogy a stratégiai fontosságú kikötővárost az ukrán erők nem adják fel semmiféle támadás esetén.