Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl a kétezredik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2014. szeptember 30. 7:21

A 39. héten, azaz szeptember 22−28. között 63 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 27 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 2051 bejelentést kaptak.

Szeptember 22-én Mátrafüredről érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a kilátótól alig 30 méterre, a kijelölt turistaútvonal mellett világháborús robbanószerkezetet találtak. A Juhász Attila főtörzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres repeszaknagránát került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Ugyanezen a napon Szenyéren is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Simon János és a Petőfi utcák kereszteződésében, egy fahíd alatt egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránátra bukkantak, amit a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Szeptember 24-én a főváros XVI. kerületébe vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Georgina utcában, a Batthyány Ilona Általános Iskola udvarán egy repeszaknagránátot találtak. A robbanószerkezetet a Volter József főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész