Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kim Dzsong Un parancsba adta az újabb Trump-találkozó előkészítését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. január 26. 9:54

Utasítást adott Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Donald Trump amerikai elnökkel tartandó következő csúcstalálkozó előkészítésére – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség január 24-én, csütörtökön.

Kim „elégedettségének" adott hangot, miután kézhez kapta Trump levelét, és méltatta az amerikai elnök „eltökéltségét" egy újabb találkozó megtartására, hogy megvitassák a Koreai-félsziget atommentesítését – közölte a KCNA.

A Fehér Ház a múlt héten jelentette be, hogy Donald Trump február végén találkozik másodszorra Kim Dzsong Unnal. A bejelentés azt követte, hogy az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Kim Dzsong Csolt, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökét, akit Kim Dzsong Un jobbkezeként tartanak számon. A csúcstalálkozó helyszínét egyelőre nem jelentették be. Értesülések szerint az egyik lehetséges helyszín Vietnam.

Donald Trump és Kim Dzsong Un tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először. Az észak-koreai vezető akkor megerősítette, hogy kész a nukleáris leszerelésre. Washington ehhez nem szabott határidőt. Az amerikai elnök pedig kijelentette, megszűnt az Észak-Korea jelentette veszély, és nem kell sürgetni a leszerelést. Az atommentesítésre vonatkozó tárgyalások tavaly nyár végére elakadtak, és azóta sem történt előrelépés.