Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai rakétákkal lőtték le a szír kormányerők két helikopterét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 16. 14:40

Vállról indítható, kínai gyártású légvédelmi rakétával lőtték le szíriai lázadók a kormányerők legalább két Mi 8/17 típusú helikopterét – számolt be a Global Times című angol nyelvű kínai napilap értesülés nyomán több hírügynökség március 15-én, pénteken.

A Szabad Szíriai Hadsereg által a YouTube videomegosztóra feltöltött videofelvételek egyikét egy kelet-szíriai város közelében rögzítették, míg a másikat az északnyugati Aleppó melletti légi bázis szomszédságában, március elején.

Az amatőr felvételek tanúsága szerint az FN-6 típusú könnyű hordozható légvédelmi rendszer (MANPAD) segítségével, hőérzékelős rakétákkal sikeresen kilőtték a helikoptereket.

A lapnak nincsenek információ arról, hogy a fegyverek honnan kerültek az ellenzéki erők kezébe.

Szakértői úgy vélik, azzal, hogy kínai hadi eszközök többször kerülnek fegyveres konfliktusban is használatba, nő az ázsiójuk, ami elősegítheti kelendőségüket a nemzetközi piacon.

A szíriai példa szerintük azt bizonyítja, hogy az FN-6 „megbízható és felhasználóbarát, mivel a lázadók minden bizonnyal a rakétaindítás terén nem jól képzett katonák" – jegyezte meg Daniel Tung, egy internetes katonai portál alapítója.

Tung sajnálkozását fejezte ki a fegyveres konfliktusok halálos áldozatai miatt, viszont megjegyezte, hogy kínai fegyverek háborús körülmények közötti bevetésére messze nincs olyan lehetőség, mint az amerikaiakéra vagy az oroszokéra. Ezért az effajta „reklám" jót fog tenni a kínai gyártású légvédelmi eszközök hírnevének.

A rakétákat gyártó China Aerospace Science and Technology Corporation nem kommentálta az ügyet, a kínai külügyi szóvivő pedig csak annyit közölt, hogy nem látta a videókat.