Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kinevezték az ENSZ új szíriai különmegbízottját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 11. 20:45

Az egykori veterán ENSZ-diplomata Staffan de Misturát nevezte ki a világszervezet új szíriai különmegbízottjává Ban Ki Mun főtitkár július 10-én, csütörtökön.

Az olasz-svéd kettős állampolgárságú diplomata kinevezését diplomáciai források már előző nap megszellőztették, de az csak csütörtökön vált hivatalossá.

Mistura korábban az ENSZ afganisztáni különmegbízottja volt, és dolgozott Szomáliában, a Balkánon, Nepálban és Irakban is. Mintegy negyven évig dolgozott az ENSZ-ben. Külügyminiszter-helyettes is volt a Mario Monti vezette olasz kormányban 2011-től 2013-ig.

Mistura az algériai Lahdar Brahimit váltja a poszton, aki idén májusban mondott le.

Az algériai diplomata a Der Spiegel című német magazinnak egy interjúban azt mondta, Szíriában „sokkal rosszabb" a helyzet, mint Afganisztánban volt a tálibok uralma alatt. Hangsúlyozta, hogy Szíriára Szomália sorsához hasonló, kaotikus jövő várhat.

Brahimi Szíria ügyében egyszerre volt a világszervezet és az Arab Liga küldötte. Ezzel szemben Staffan de Mistura csak az ENSZ-t képviseli, de lesz egy egyiptomi helyettese is, akit az Arab Liga javasolt a posztra.