Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kórházakat és iskolát robbantottak fel Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 10. 19:43

Két kórház és egy iskola romba dőlt egy hatalmas erejű robbanás következtében Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban. Helyszíni jelentések szerint 27 polgári személy – köztük orvosok és betegek – halt meg, 64-en megsérültek.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség szeptember 10-én, hétfőre virradóra jelentette, hogy előző nap este a kormányerők elől hátráló „terrorista bandák és zsoldosok" több mint egy tonna robbanóanyagot helyeztek el egy kisbuszban, és felrobbantották a járművet Aleppó egyik sűrűn lakott negyedében.

A helyszíni tévéfelvételekből ítélve a detonáció hatalmas pusztítást okozott, s nagy erőkkel folynak a mentési munkálatok. Kórházi források nem zárják ki, hogy emelkedni fog a halálos áldozatok száma, egyrészt mert sok sérültnek válságos az állapota, másrészt sokan lehetnek még az összedőlt épületek romjai alatt. Több helyi lakost súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba, ők a robbanás következtében keletkezett tűzben égtek meg.

Helyi lakosok szerint a felrobbantott épületekben kormánykatonák voltak elszállásolva.

A szíriai helyzet lesz a fő témája az ENSZ égisze alatt működő Emberi Jogi Tanács 21. ülésszakának, amely hétfőn kezdődik Genfben. A nemzetközi diplomácia számos képviselője lesz jelen, köztük Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Eközben folytatja diplomáciai erőfeszítéseit Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga új szíriai különmegbízottja, aki vasárnap Kairóba érkezett. A veterán algériai diplomata szíriai tényfeltáró látogatást tervez, majd – az iráni külügyminisztérium bejelentése szerint – a közeli jövőben Teheránba várják őt.