Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel negyvenezren haltak meg a szíriai konfliktusban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 15. 13:02

Több mint 39 ezer ember halt meg a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere elleni felkelés húsz hónappal ezelőtti kezdete óta, s a halálos áldozatok többsége civil volt – közölte november 15-én, csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emberjogi szervezet szerint 2015. március 15. óta legalább 27 410 civil halt meg. Az OSDH a civil áldozatok között tartja számon a kormányhadsereg ellen fegyvert fogó polgári személyeket is.

A megölt katonák száma elérte a 9800-at, a dezertált katonák közül elesetteké pedig az 1359-et – közölte az OSDH, amely adatait az ellenzéki aktivisták hálózatára, valamint polgári és katonai kórházak által szolgáltatott információkra alapozza.

További 534 halott személyazonosságát nem lehetett megállapítani – mondta Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH elnöke, aki szerint így a halottak száma összesen 39 112.

Ezek között az adatok között nem szerepelnek az őrizetben eltűntek ezrei és a kormányhoz hű sabiha milícia elesett tagjai.

A rendszernek a népi engedetlenségi mozgalom elleni brutális fellépése következtében a lázadás fegyveres konfliktussá vált. A lázadók és a katonák közötti harcok, valamint a kormányerők légicsapásai és tüzérségi támadásai következtében több tucatnyian halnak meg naponta.

Címkéktüzér