Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legalább húszan meghaltak egy rakétatámadásban Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 31. 10:12

Rakétatámadás ért október 29-én, csütörtökön késő este Irakban egy volt katonai támaszpontot a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében. A rakéták egész sorozata az első hírek szerint legalább húsz emberrel végzett. A támadást egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára.

Iraki tisztségviselők elmondása alapján a rakéták megöltek három iraki katonát, tizenhatot pedig megsebesítettek a támaszpont őrei közül. Magát a bázist a Mudzsahedin Halk (MEK) nevű iráni ellenzéki mozgalom Iránból elmenekült tagjainak elszállásolására használják már jó ideje. Utóbbiak közül – az irániak állítása szerint – legalább tizenhatan meghaltak és többtucatnyian megsebesültek. A MEK nyilatkozata szerint az éjszakai sötétség miatt nem tudták még megszámlálni a holtakat és a sebesülteket.

Az iraki rendőrség közlése szerint a rakéták elég messze csapódtak be a repülőtértől, ezért nem akadályozták a légi forgalmat.

A volt amerikai támaszpont a Camp Liberty nevet viseli. Nem először éri támadás azóta, hogy otthont ad a MEK-nek, amely elszánt ellensége az iráni állam vallásos jellegének. Az 1980-as években – az iraki–iráni háború idején – Irak tárt karokkal fogadta a MEK embereit, ám Szaddám Huszein iraki diktátor halála után ez a helyzet megváltozott.

Bagdadban síita vezetésű a kormány, amely javított kapcsolatain az ugyancsak síita Iránnal, és a MEK embereinek jelenlétét Irakban törvénytelennek minősíti.

A csoport rendszeresen panaszkodik egyre romló egészségügyi ellátottságára, és azzal vádolja az iráni kormányt, hogy nem törődik az emberi jogokkal.