Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Legion of Merit” kitüntetést vehetett át dr. Benkő Tibor vezérezredes

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. szeptember 5. 11:28

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Mark P. Hertling altábornagy, az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erőinek parancsnoka meghívására szeptember 4-én, kedden az USA Európai Szárazföldi Parancsnokságára, a németországi Heidelbergbe látogatott.

A kétoldalú találkozó apropóját az adta, hogy az Egyesült Államok védelmi minisztere kitüntetésben részesítette dr. Benkő Tibor vezérezredest.

A „Legion of Merit"  elnevezésű, magas rangú amerikai kitüntetés „parancsnoki fokozatát"  Mark P. Hertling altábornagy adta át a Honvéd Vezérkar főnökének. A kitüntetés a kivételesen dicséretes katonai vezetésért vagy kiemelkedő harci teljesítményért adományozható. A „Legion of Merit parancsnoki fokozat" a második legmagasabb kitüntetés, amellyel Benkő vezérezredes katonai tevékenységét ismerték el. Az első fokozat államfők vagy kormányfők részére adományozható.

1595940983
A kitüntetést az alábbi indoklással ítélték oda és adták át dr. Benkő Tibor vezérezredesnek:

„Az 1942 július 20-án kelt kongresszusi felhatalmazás alapján, az Amerikai Egyesült Államok elnöke által alapított „Legion of Merit" parancsnoki fokozat kitüntetésben részesíti

Dr. Benkő Tibor vezérezredest,
a Honvéd Vezérkar főnökét

a 2010 júniusa és 2012 márciusa közötti időszakban vezérkarfőnökként tanúsított kiemelkedően dicséretes szolgálatvégzéséért.

Dr. Benkő vezérezredes az Egyesült Államok Európában állomásozó erőivel közösen az európai biztonsági együttműködés előmozdítása érdekében tevékenykedett, és aktívan támogatja a NATO ISAF misszióját Afganisztánban. A Magyar Honvédség interoperabilitásának és alkalmazási képességeinek általa végzett modernizálása meghatározó volt a 21. század biztonsági kihívásaira adandó válaszok kialakításában.

Dr. Benkő vezérezredesnek a kollektív védelmi együttműködéshez történő hozzájárulása saját maga, a Magyar Honvédség és Magyarország iránti elhivatottságát tükrözi."