Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemondott az egyiptomi védelmi miniszter, indul az elnökválasztáson

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 28. 13:58

Bejelentette lemondását és indulását a júniusi elnökválasztáson Abdel-Fattáh esz-Szíszi, a népszerű egyiptomi vezérkari főnök és védelmi miniszter.

A tábornagy egy március 26-ai, szerda esti televíziós beszédben közölte, hogy Egyiptomra nagyon nehéz feladatok várnak, s ebben a helyzetben úgy döntött, hogy „a nép rendelkezésére áll", részt vesz a március 30-án kezdődő választási kampányban.

„Ma láttok utoljára katonai egyenruhában" – mondta. „Megtiszteltetés számomra, hogy eddig viselhettem, hogy így a hazát védelmezzem. Ma levetem az uniformist azért, hogy tovább is védhessem a nemzetet" – fejtette ki az előre rögzített videóban Szíszi, hangsúlyozva, hogy negyvenöt éven át szolgálta az országot katonaként.

Az elnökjelölt közölte, hogy mindenkit – aki ellen nem született bírói ítélet – szívesen lát Egyiptom jövőjének közös építésében. „Boldog leszek, ha végül a nép választottja jár sikerrel" – mondta.

Szíszi leszögezte, hogy elnökként is harcolni fog egy „félelem nélküli Egyiptomért", a terrorista veszélyt jelölve meg legkomolyabb fenyegetésként az országra nézve. Felhívta hívei figyelmét Egyiptom súlyos gazdasági, társadalmi és politikai nehézségeire is, amelyek a 2011-ben kirobbant felkelés előtti időket jellemezte, s az iszlamista Mohamed Murszi elnök megbukásához vezető tömegtüntetések után is megoldatlanok maradtak.

Szíszi elfogadhatatlannak nevezte, hogy bár „Egyiptom egy erőforrásokban gazdag ország, mégis adományokra és segítségre szorul". Mint mondta, biztosítani kell, hogy mindenki munkához, élelmiszerhez, oktatáshoz, lakáshoz és egészségügyi ellátáshoz jusson, ugyanakkor hozzátette: csodákra nem képes.

Mielőtt meghozta a hetek óta várt hírt, Szíszi a hadsereg legfelső tanácsával ült össze, hogy benyújtsa lemondását, s védelmi miniszteri utódjáról tárgyaljon. A katonai és kormányzati posztjairól való lemondás az elnökjelöltség előfeltétele.

A felmérések alapján jelen pillanatban Szíszi nyerésre áll, az egyiptomiak többsége tőle, az ország erős emberétől reméli a tavaly nyár óta tartó közbiztonsági válság orvoslását.

A 2012-es élénk választási versennyel ellentétben az idei voksoláson egyelőre mindössze ketten jelentették be indulási szándékukat. Szíszin kívül a választók Hamdín Szabbáhi nasszerista politikusra szavazhatnak majd, akinek azonban megfigyelők kevés esélyt adnak.