Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelországban vonulna börtönbe Lukics tábornok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 6. 16:14

Várhatóan Lengyelországban tölti le börtönbüntetését Szreten Lukics szerb rendőrtábornok, akit a délszláv háborúkban elkövetett bűntettek ügyében eljáró hágai törvényszék húsz éves szabadságvesztésre ítélt – közölte a TVPinfo lengyel hírtelevízió.

A koszovói albán lakosságot érintő – a 90-es évek végén végrehajtott – deportálások, gyilkosságok és más, emberiesség elleni bűncselekmények miatt elítélt Lukics lengyelországi befogadását a hágai bíróság kezdeményezte, a varsói kerületi bíróság kedden hagyta jóvá az erre vonatkozó kérést.

A döntést még a lengyel igazságügyi miniszternek kell jóváhagynia, ezután egy külön eljárásban a kiszabott, de a lengyel joggyakorlat által el nem ismert időtartamú, húsz éves büntetést hozzá kell igazítani a nemzeti jogrendszerhez.

A Gazeta Wyborcza napilap szerint 15 éves büntetés várható.

Ugyanezen az alapon 25 évre rövidítették le az 1995-ös srebrenicai mészárlás során elkövetett bűntettek miatt eredetileg 35 évre ítélt Radiszlav Krstics szerb tábornok büntetését. Krstic 2012 óta tölti lengyelországi börtönbüntetését. Amint a TVPinfo közli, a varsói bíróság kedden egy másik, Hágában szintén elítélt szerb tábornok, Vladimir Lazarevics ügyét is tárgyalta volna. A tárgyalást azonban a tábornok egészségi állapota miatt elnapolta.

Lengyelország 2008-ban kötötte az ENSZ-szel azt a megállapodást, mely lehetővé teszi a hágai bíróság által elítélt személyek befogadását.

Hasonló kétoldalú megállapodásokat az ENSZ több tagországával, köztük Svédországgal is kötött. Svédország 2003-ban fogadta be a hágai ítélet végrehajtása céljából Biljana Plavsicsot, a Boszniai Szerb Köztársaság egykori elnökét. A tizenkét éves börtönbüntetésre ítélt Plavsicsot hat év után – a hágai törvényszék jóváhagyásával – feltételesen szabadlábra helyezték, ezután szabadon el is hagyta Svédországot.