Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lerombolta az Iszlám Állam az amfiteátrumot Palmürában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 21. 16:21

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei a közép-szíriai Palmürában lerombolták a római kori amfiteátrum egy részét és megsemmisítettek a híres római négyeskaput, a Tetrapülont – közölte január 20-án, pénteken a helyi sajtó.

A SANA állami hírügynökség jelentése szerint a harcosok megsemmisítették a II. századi amfiteátrum homlokzatát, valamint a híres kocka alakú oszlopos négyeskaput, a Tetrapülont. A hírügynökség nem szolgált további részletekkel, illetve azt sem közölte, hogy a rombolás mikor történt.

Az American School of Oriental Research (ASOR) nevű, régészeti kutatásokat támogató amerikai szervezet által közölt felvételeken jelentős mértékű rombolás látszik a Tetrapülonon és a római színházon. Az ASOR szerint ezt az IA követte el szándékosan.

Mamún Abdel-Karim szíriai örökségvédelmi miniszter azt mondta, hogy a Tetrapülon 16 oszlopából csupán két oszloppár áll a helyén, a többi kidöntötték. Az ASOR szerint megsérült a római körszínház színpadja mögötti oszlopsor is megrongálódott.

Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője szerdán Moszkvában arról számolt be, hogy az IÁ nagy mennyiségű robbanószerrel felszerelkezett fegyvereseket dobott át Palmüra térségébe, hogy megsemmisítsék a városban lévő műemlékegyüttest.

Szerdán a terroristák embereket végeztek ki az amfiteátrumban, a foglyok némelyikét agyonlőtték, másokat lefejeztek.

Ezzel egy időben Aleppó tartomány nyugati részén légicsapásokban meghalt a Fatah as-Sám dzsihadista szervezet mintegy negyven harcosa – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A londoni székhelyű emigráns szervezet szerint ugyanakkor nem világos, hogy orosz vagy amerikai harci gépek hajtottak végre támadást a térségben.

Az Iszlám Állam harcosai tavaly decemberben foglalták vissza Palmürát, kilenc hónappal azt követően, hogy a damaszkuszi rezsim erői orosz segítséggel kiűzték őket onnan. A dzsihadista szervezet már akkor is nyilvános kivégzésekhez használta az ókori körszínházat.